Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
X²O logo
bulex
Logo Bosch
Sanitair

Drinkwater besparen

De gemiddelde Vlaming verbruikt dagelijks 110 liter water, waarvan hij er maar 4 liter echt gebruikt om te drinken. We gebruiken dus heel wat kostbaar vocht. Dat levert hoge waterfacturen op, maar ook een onnodig verbruik van grondstoffen.

Hoe kun je drinkwater besparen? Een aantal concrete tips:

 • Vermijd lekken:
  - kijk regelmatig de kranen of het toilet na. Als ze lekken of blijven lopen, moet je hier meteen iets aan doen. Zo vermijd je nodeloos ‘wegdruppen’ van water.
  - hou de watermeter in de gaten gedurende een periode dat je geen water verbruikt (als je zeker weet dat er niemand thuis is). Is er een verschil tussen de eerste en tweede controle, dat zit er ergens een lek.
 • Laat de kraan niet nodeloos lopen terwijl je snel nog iets anders doet. Neem water in een beker als je je tanden poetst en laat de kraan dicht. Was de groenten in een wasbakje met water, niet onder een stromende kraan. Doe de kraan dicht als je je handen inzeept om ze te wassen.
 • Neem vaker de douche dan het bad. Een douche verbruikt veel minder water.
 • Investeer in waterbesparende spullen zoals een spaarknop op de spoelbak van je toilet, een spaardouchekop en een thermostatische kraan in de badkamer. Een douchetimer kan er voor zorgen dat je minder lang doucht.
 • Hou de leidingen tussen de waterverwarmer en de kraan zo kort mogelijk. Isoleer de warmwaterleidingen. Zo gaat er minder snel warm water verloren.
 • Zorg dat de wasmachine en de vaatwasser volledig gevuld zijn voor je ze in werking zet. Zo bespaar je water.
 • Nieuwe wasmachines en vaatwassers verbruiken aanzienlijk minder water dan oude modellen. Je bespaart zo tot meer dan de helft aan water. En hoogstwaarschijnlijk bespaar je ook op het elektriciteitsverbruik, zeker als je kiest voor zuinige toestellen met een A+, A++ of A+++ label.
 • Vang het te veel aan afgetapt water op – bv. bij het wachten op warm water of wat overblijft in de waterkan na het eten – om er de bloemen mee te begieten of om de vloer te poetsen.
 • Was de auto met emmer en spons. De waterslang of hogedrukreiniger verbruikt veel meer water.
 • Gebruik regenwater voor het beregenen van je tuin, voor de schoonmaak van vloeren en terrassen, voor het poetsen van je auto en voor het doorspoelen van het toilet.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in