Bouwen en de wet

Digitale bouwaanvraag sneller en goedkoper

Wie gaat bouwen, kan vanaf eind 2012 zijn bouwaanvraag digitaal indienen. Het nieuwe systeem betekent een besparing voor de bouwer. "De kosten worden gehalveerd tot ongeveer 650 euro", zegt Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) in de Concentrakranten.


Het initiatief komt van de N-VA-ministers Muyters en Geert Bourgeois (Binnenlands Bestuur). De Vlaamse regering wil burgers, architecten en bedrijven de kans geven om hun bouwaanvraag tegen eind 2012 digitaal in te dienen. De startnota daarvoor werd zopas goedgekeurd.

Uit een haalbaarheidsstudie blijkt volgens Muyters dat de prijs van 1.300 euro voor een papieren bouwaanvraag bij een digitalisering kan gehalveerd worden. "Dat betekent een mooie besparing voor iedereen", legt Muyters uit. "Ander voordeel is dat de aanvrager de stand van zaken van zijn bouwdossier kan opvolgen tot en met de definitieve beslissing."

Alle betrokken instanties kunnen dankzij de digitale aanvraag sneller, goedkoper en eenvoudiger hun advies verstrekken. "Alle relevante gegevens zitten immers allemaal bij elkaar in één authentieke bron", aldus Muyters.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in