Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Denk aan de veiligheid van je woning

Sta je voor een bouwproject, een renovatie of ga je gewoonweg er even tussen uit? Denk dan aan de veiligheid van je woning.


De veiligheid van je woning begint al bij het concept. Maak je architect duidelijk dat je een goede veiligheid belangrijk vindt. Hij of zij kan je dan helpen met het opmaken van een lijst met de nodige aandachtspunten. De keuzes van de materialen zal je uiteindelijk zelf moeten maken. De architect kan je hierin alleen maar adviseren.
Je kan ook een expert(e) in het ontwerpproces betrekken. In iedere gemeente is immers een technopreventie-adviseur actief. Deze adviseur kan je advies geven over de organisatorische maatregelen (goede gewoontes om te nemen), de mechanische maatregelen (beveiliging van deuren, vensters, koepels,…) en de elektronische maatregelen (alarmsysteem) om de kans op inbraak te beperken.
De technopreventie-adviseur kan advies geven op basis van de plannen en bestekken van de architect. Het advies is volledig gratis.


Test de veiligheid van je woning

Op de website www.besafe.be kan je de inbraakweerstand van je woning testen. Je vindt er ook tal van praktische tips om inbraak te voorkomen.


Belastingvoordelen

Wie de woningbeveiliging ter harte neemt, kan rekenen op fiscaal voordeel. De belastingvermindering bedraagt 50% van de werkelijk betaalde uitgaven, met een plafond van 170 euro voor het aanslagjaar 2009.
Om van de belastingvermindering te kunnen genieten, moeten de prestaties door een geregistreerde aannemer geleverd worden. Hij moet op de factuur aangeven waar de werken werden uitgevoerd en een verklaring afleggen van de kwaliteit ervan. Het geïnstalleerde materiaal moet verder voldoen aan de wettelijke vereisten.
Er zijn heel wat materialen die recht geven op een belastingaftrek: inbraakvertragende elementen zoals gepantserde deuren, inbraakvertragende ramen, inbraakwerend glas met gelaagde kant, veiligheidssloten en andere beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken. Daarnaast komt ook diefstaldetectie in aanmerking. Hieronder worden alarmsystemen, kosten voor de aansluiting op een alarmcentrale (abonnement) en camera’s uitgerust met ene registratiesysteem verstaan.


Vakantie

Ga je op vakantie, creëer dan geen gelegenheid voor dieven. Daarvoor zijn niet meteen grote ingrepen nodig. Een paar gedragsregels volstaan al om het ongewenste gasten wat moeilijker te maken. Wees in de eerste plaats discreet: het moet niet van je woning af te lezen zijn dat je op vakantie bent. Hang dus zeker geen briefje voor de bakker of melkboer op de deur, en meldt de afwezigheid ook niet op je antwoordapparaat of in het automatisch antwoord van je mails. Werk met tijdschakelaars voor de verlichting om een bewoonde indruk te wekken en laat ook perken die in het zicht liggen onderhouden en zichtbare grasperken maaien.
Bescherm verder je goederen voor je vertrekt. Controleer de beveiliging van ramen, deuren, keldergaten,… leg ladder en andere nuttige gereedschappen binnen. Verberg aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen goederen zoals laptop, gsm,… Geld en juwelen laat je best niet in huis, maar bijvoorbeeld in een kluis.
Breng tot slot ook de lokale politie op de hoogte van je afwezigheid zodat ze op de woning kan letten.

Lees meer over veiligheid

Bron: Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in