Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Decreet verplicht rookmelders bij (ver)nieuwbouw

Het Vlaams parlement heeft unaniem het decreetvoorstel van Veerle Heeren (CD&V) goedgekeurd dat rookmelders verplicht maakt in alle nieuwbouwwoningen of verbouwingen waar een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is.


Wat is een rookmelder?

Rookdetectoren of rookmelders zijn apparaten die in staat zijn rook en dus brand te ontdekken. Er bestaan twee verschillende werkingsprincipes: ionische en optische rookmelders.

Optische rookmelders

Deze detectoren baseren zich op de lichtinval in de detector. Deze wordt anders wanneer rook in de detector binnendringt. En die verandering is voor de detector de aanleiding om alarm te slaan

Ionische rookmelders

De ionische rookmelder gaat uit van de geleidbaarheid van ionen. Om de ionenstroom op te wekken, maakt het apparaat gebruik van een kleine, zwakke radioactieve bron. Rookgassen verminderen de geleidbaarheid van de geïoniseerde lucht.

Welk type kiezen?

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Zo reageert de optische rookmelder beter op smeulbranden, terwijl de ionische gevoeliger is voor branden met een echte vlam. Aangezien de meeste branden ’s nachts ontstaan uit smeulende stoffen, geniet de optische rookdetector de voorkeur.
Waar plaatsen je de rookmelder nu het best? Bij woningen met één verdieping is de beste plaats voor de rookmelder de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Wanneer er meerdere verdiepingen zijn, doe je er best aan één melder per verdieping te plaatsen.
Test de rookmelder ook af en toe door op de testknop te duwen. Zo raak je gewend aan het alarmsignaal en herken je het meteen, als het ooit afgaat.

Waarschuwende vogel

Rookmelders kunnen op zich staan of gekoppeld worden aan een alarminstallatie of zelfs een domoticasysteem.
Wie het ronde bakje tegen het plafond een doorn in het oog vindt, kan mits wat zoekwerk ook wel esthetischere oplossingen vinden. In Nederland werd bijvoorbeeld de Chick-a-Dee uitgeroepen tot mooiste rookmelder. Het rookmelder-vogeltje kan met een klemmetje op eender welke plaats in huis worden opgehangen. Bij rookontwikkeling alarmeert hij bewoners met een luide ‘chick-a-dee’-roep.


Meer over rookmelders en brandveiligheid

Bronnen: Het Laatste Nieuws – Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in