Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

De woningbeveiliging: van omheining tot alarminstallatie

We zoeken geborgenheid en comfort in onze woning. Een hoog veiligheidsgevoel is daar een belangrijk onderdeel van. Dat veiligheidsgevoel kan je op verschillende manieren bereiken: van een goede omheining tot een alarminstallatie.


Wanneer je de beveiliging van je woning overweegt, moet je niet onmiddellijk aan een alarminstallatie denken. Er zijn nog tal van andere maatregelen om inbraak te voorkomen. Je kan je woning of je kostbare goederen als het ware beschermen van de straat tot de kluis.
Een eerste afschrikmiddel voor ongewenste gasten is een hekwerk rond de woning. Zorg er hierbij voor dat de mazen voldoende klein zijn, zodat het moeilijk is om over het hek te klimmen.

Poortcontrole
Hand in hand met het hekwerk gaat de poortcontrole. Dit kan met videofoon of camera. De eerste geeft slechts een beeld op de persoon die aanbelde, terwijl de camera een bredere kijk biedt.
Het gebied tussen de woning en het hekwerk kan je beveiligen door een gesloten ring van actieve infraroodstralen. Wanneer deze straal doorbroken wordt, krijg je een melding.
Een andere optie is camerabewaking op de vier hoeken van de woning. Via een monitor kan je alle bewegingen gade slaan.

Buitenschrijnwerk
Zeker zo afdoend en goedkoper dan de twee voorgaande opties is de beveiliging van het buitenschrijnwerk. Dit kan door traliewerk of rolluiken te plaatsen, of minder drastisch door bijkomende of betere sloten te plaatsen. Voor de ramen zijn er opzetsloten. De deuren kunnen voorzien worden van sloten met een driepuntssluiting. Ook veiligheidsbeslag in combinatie met een stalen cilinder maakt het moeilijker om binnen te dringen.

Alarmsysteem
Vervolgens kan aan een alarmsysteem worden gedacht. Beslis hier echter niet overhaast. De markt van alarmapparatuur is vrij: er zijn dus goede, maar ook minder goede systemen te koop. Een goed systeem herken je doorgaans aan een kwaliteitslabel. Dit is een aanduiding met ‘INCERT’ of met de aanduiding ‘MIBZ’ gevolgd door 8 cijfers.
Een diefstalverzekering is vaak ook goedkoper wanneer je over een kwaliteitsvol systeem beschikt. Informeer je hier best over bij je verzekeraar.

Doe voor de plaatsing van het systeem een beroep op een ernstig vakman. Je mag het systeem natuurlijk zelf plaatsen, maar een goede installatie is complexer dan je denkt. Een deugdelijk alarmsysteem is immers op maat samengesteld. De aard van het te beveiligen gebouw, de activiteiten die er plaats vinden en de gewoonten van de gebruiker spelen hierbij een rol. Wanneer je voor de installatie een beroep doet op een beveiligingsonderneming, moet deze erkend zijn door de Federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. Je herkent dergelijke bedrijven aan een erkenningsnummer dat bestaat uit 8 cijfers. Dit nummer vind je terug op alle officiële documenten van het bedrijf. De personeelsleden hebben ook een officiële identificatiekaart uitgereikt door de FOD Binnenlandse Zaken.

Wettelijke verplichtingen
Wat zegt de wet nu over de alarminstallatie? Bij de eerste ingebruikname en installatie moet het alarm grondig getest worden om te vermijden dat het valse alarmen veroorzaakt en om te verzekeren dat het bij een inbraak wel degelijk functioneert.
Het gebruikersboekje dat bij de installatie van het alarmsysteem wordt afgeleverd, moet bij de alarminstallatie worden bewaard. Het bevat de belangrijkste gegevens en zo kan de politie het bij een alarm gemakkelijk inkijken.
Binnen de vijf dagen na de ingebruikname van het alarmsysteem moet je hier ook een aangifte van doen bij de lokale politie. Hiertoe laat je het gebruiksboekje invullen en afstempelen door de politie. Die verplichting geldt ook voor systemen die veranderen van gebruiker (verkoop, verhuis,…). De politie dient te weten wie over welk alarmsysteem beschikt.
Een andere verplichting is het jaarlijkse onderhoud van het alarm door een beveiligingsfirma.

Kluis
Zelfs wanneer je een alarminstallatie hebt, blijft een kluis een echte aanrader. Je kan er de meest waardevolle spullen zoals cash geld, juwelen, waardepapieren,… in opbergen. Zo blijven ze onbereikbaar voor indringers.
Zo’n kluis moet echter stevig verankerd worden aan de vloer en de wand met een chemische verankering. Zoniet kunnen inbrekers er nog mee aan de haal gaan.

Los van al deze maatregelen om inbraak te voorkomen, blijft het natuurlijk belangrijk dat je geen gemakkelijk doelwit bent. Berg daarom waardevolle spullen weg, laat buiten geen waardevolle materialen slingeren die inbrekers tot nut kunnen zijn. Zorg er bij vakantie voor dat je afwezigheid niet té duidelijk is. Laat niet iedere dag op hetzelfde tijdstip de lichten aanspringen of laat je buurman de post niet zichtbaar op tafel leggen wanneer hij de brievenbus heeft leeggemaakt.

Test jezelf
Benieuwd hoe goed jij op de hoogte bent van inbraakbeveiliging? Doe dan deze veiligheidstest of vraag een persoonlijk advies aan.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in