Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
X²O logo
bulex
Logo Bosch
Sanitair

De watermaatschappij

We hoeven maar een kraan open te draaien en we hebben drinkbaar water. Dat lijkt simpel, maar is het niet als je weet dat nog niet 1 % van alle water op aarde geschikt is om op een relatief vlotte en goedkope manier drinkbaar water van te maken. Het maken van dat kraantjeswater gebeurt in België door de gewestelijke watermaatschappijen.

Wat doet de watermaatschappij?

Drinkbaar water maken

De watermaatschappij zorgt voor drinkbaar water, dat de maatschappij haalt uit oppervlaktewater of grondwater. In speciale waterproductiecentra behandelt de watermaatschappij ‘ruwwater’ tot reinwater, geschikt om te drinken. Deze doorgedreven behandeling wordt aangepast aan de kwaliteit en herkomst van het ruwwater. Veel hangt af van waar het water komt (grondwater of oppervlaktewater) en of het water veel zuurstof bevat of eerder weinig.

Lees meer over de herkomst en de behandeling van water  en bij Van oppervlaktewater tot drinkwater

 Gezinnen en bedrijven voorzien van water

Via een uitgebreid en complex net van leidingen brengt de watermaatschappij drinkbaar water tot bij jou in huis, bedrijf of publiek gebouw.

Functioneert als partner bij de uitbouw van rioleringsnetten

De watermaatschappij kan als partner van gemeenten optreden, bij de uitbouw van een goed rioleringsnetwerk voor een uitstekend afvalwaterbeheer. Mogelijke taken:

  • realisatie rioolaansluitingen
  • riooluitbreidingswerken
  • onderhoud afvalwaterpompstations en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (KWZI)
  • uitwerken van andere projecten.
De watermaatschappij kan in opdracht van een gemeente ook zorgen voor particuliere rioolaansluiting, tegelijkertijd met de drinkwateraansluiting.

Werkt projecten op maat uit voor bedrijven

Overzicht watermaatschappijen

De productie en distributie van drinkwater is een taak van gewestelijke openbare instellingen, gemeentelijke, tussengemeentelijke en gemengde intercommunale watermaatschappijen. Belgaque is de federatie die de bedrijven actief in drinkwaterproductie verenigt. Een overzicht

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in