Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

De elektrische installatie renoveren

Wanneer je een woning koopt, krijg je een attest dat je wat vertelt over de gezondheidstoestand van de elektrische installatie van de woning. Installatie van voor 1981 zijn vaak aan een grondige renovatie of zelfs vervanging toe. Ook wanneer je de woning renoveert sta je voor de keuze: uitbreiden of vernieuwen.

Zowel voor je veiligheid als comfort doe je er goed aan om de elektrische installatie in regel te brengen met het AREI. Een elektrische installatie van voor 1981 is immers niet gedimensioneerd op een huishouden van vandaag. Niet alleen zijn er veel meer elektrische verbruikers in de woning, de installatie is ook niet opgewassen tegen de vermogens die sommige apparaten vragen. Een keuring van de installatie door een erkend controle-organisme geeft je een duidelijk inzicht in de staat van de installatie. Zo’n controle is overigens wettelijk verplicht bij de verkoop van de woning of bij de verzwaring van een netaansluiting. Bij woningen van voor 1981 moet je de verzwaring vooraf ook aanvragen bij de netbeheerder. Zij gaan dan na wat technisch mogelijk is.

Oude installatie moderniseren

Wil je de oude installatie moderniseren, dan zijn er enkele pijnpunten die aan bod zullen moeten komen.
 

Verdeelbord

  • Verdeelborden uit marmer of bakeliet (zwarte kunststof) dienen vervangen te worden door een gesloten kast 

Aarding

  • De installatie moet voorzien zijn van een aarding. Bij oude woning is dit doorgaans een penaarding (een of meerdere koperen pennen). Wanneer die ontbreekt is die vrij eenvoudig te voorzien
  • Bij bestaande woningen is het niet verplicht om geleidende delen (hoofdequipotentiale verbindingen) zoals aluminium ramen, een gietijzeren bad of douchekuip, … te koppelen aan de aarding.

Stroombanen

  • De bedrading van oude installatie voldoet doorgaans niet meer omdat de doorsnede te klein is of omdat ze niet voorzien is van een aardingsdraad.
  • Kabels van minder dan 1mm² mogen bewaard blijven op voorwaarde dat de stroomkring beveiligd is met een zekering van 6A of 10 A
  • Voor een verlichtingsbaan dient de kabel minimaal 1,5mm² te zijn.
  • Voor een kring met stopcontacten is dit minstens 2,5mm²
  • Grote verbruikers zoals de elektrische kookplaat, wasmachine en vaatwasser vragen een eigen stroomkring. Het is niet onverstandig om dat ook te doen voor andere verbruikers zoals de oven, diepvriezer(s)
  • Het aantal verbruikers per kring dient beperkt te blijven tot acht. Een enkel- of meervoudig stopcontact geldt als één verbruiker.
  • Het is af te raden stopcontacten en lichtpunten in één kring samen te brengen.

Automatisering

Bij een renovatie is het heel eenvoudig een beperkte mate van automatisering in de installatie te brengen. Zo kunnen bewegingsmelders al comfort brengen in het sturen van de buitenverlichting of in de gang, hal of het toilet. Ook andere automatiseringsoplossingen zijn mogelijk, maar die bekijk je best in samenspraak met je elektricien.

Vakman

Wanneer je weinig of geen ervaring hebt met elektriciteit, schakel dan een vakman in om de elektrische installatie te renoveren. Hij kent de verplichtingen uit het AREI en is ook verantwoordelijk voor de keuring van de installatie door een erkend controleorganisme. Hij zorgt dus voor het benodigde eendraadsschema en situatieschema’s van de installatie. Deze documenten kun je dan achteraf samen met het keuringsverslag in het elektriciteitsdossier van de woning voegen. Dit dossier hoort onderdeel te zijn van het postinterventieplan van het huis.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in