Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

De dekvloer

Dekvloer, ondervloer, chape,… er zijn heel wat namen in omloop voor iets wat eigenlijk niet meer is dan een cementlaag die als ondergrond voor de eigenlijke vloerbedekking dient.
Deze cementlaag is de basis voor de vloerbekleding. Onder deze dekvloer wordt in veel gevallen vloerisolatie geplaatst – dit is in feite wettelijk verplicht – met daaronder de elektrische en sanitaire leidingen.

Soorten dekvloer of chape

De vakman heeft de keuze uit verschillende soorten chape. Hij maakt zijn keuze afhankelijk van de condities en de verwachtingen.

Hechtende chape

 • Vereist een stabiele ondergrond
 • Vertoont geen scheurtjes
 • Dikte: 3 tot 5cm

 

Niet-hechtende chape

 • Wordt van de draagvloer gescheiden door een folie
 • Wordt gebruikt in ruimtes waar er risico op opstijgend vocht door de draagvloer is
 • Dikte: minstens 5cm

 

Zwevende chape

 • Is van de zijmuren losgewerkt door een isolerende band
 • Rust op een verende onderlaag (doorgaans isolatie)
 • Wordt toegepast omwille van thermische en akoestische kwaliteiten
 • De chape is voorzien van wapening (netten of vezels) zodat hij de nodige stabiliteit heeft
 • Dikte: minstens 5cm 

 

Uitvullingschape

 • Een uitvullingschape wordt ook wel onderdekvloer genoemd

 • Dient om de leidingen uit te vullen zodat er een degelijke ondergrond is om de eigenlijke chape op te plaatsen

Uitzettingsvoegen dekvloer

Deze zijn nodig wanneer een ruimte groter is dan 40 m² of langer dan 8 meter. Dit om barsten in de vloer te voorkomen. Ook wanneer een vloer verspringt of er vloerverwarming wordt toegepast, is een dergelijke voeg noodzakelijk.

Randisolatie dekvloer

De randisolatie dient tegen de muren aangebracht te worden en loopt ook door in de deuropeningen.

Wapening van dekvloer

Wanneer een dunne dekvloer wordt geplaatst, of wanneer deze op een zachte isolatie wordt aangebracht, is het belangrijk om de dekvloer te versterken met een wapening. Dit kan met glasvezels of wapeningsnetten.

Isolerende chape of dekvloer

Naast de traditionele chape, bestaan er ook isolerende chapes. Hiermee sla je als het ware twee vliegen in één klap. De isolatie en dekvloer worden in één beweging geplaatst. Het feit dat ook de leidingen in deze laag worden ingewerkt, maakt dat je een dunne vloeropbouw krijgt. Interessant dus bij een renovatie waar geen ruimte is voor een hoge vloeropbouw.

Vloeichape

Ook wel anhydrietchape genoemd. In tegenstelling tot de gewone chape wordt anhydriet samengesteld met calciumsulfaat (85%). Het calciumsulfaat wordt vermengd met water, zand en een plastificeerder tot een gietmortel. Deze vloeibare dekvloer is eenvoudig aan te brengen en nivelleert bovendien zichzelf. Doorgaans volstaat een dunnere vloeropbouw. Deze dekvloer is vooral interessant bij renovaties. Ze zijn na een dag al beloopbaar. Het is af te raden anhydriet in vochtige ruimtes te gebruiken. 

Vochtige versus droge dekvloeren

Vochtige dekvloeren bestaan uit een mengsel van vulstoffen, water en bindmiddelen. Droge dekvloeren zijn legklare panelen. Er is dus geen droogtijd meer nodig. Deze panelen zijn samengesteld uit een isolerende kern en lagen geperst gips of houtvezel. Ze worden meestal op de ondergrond verlijmd.

Droogtijd van dekvloer

Voor de droogtijd van de dekvloer wordt doorgaans 10 dagen per cm dikte gerekend. Wanneer de chape dikker is dan 8cm, moet je zelfs al met 14 dagen per cm rekening houden. Dit onder normale omstandigheden, namelijk een goede verluchting van de ruimte of woning en een ideale temperatuur (± 20° Celsius). Om het droogproces te versnellen kun je een bouwdroger inzetten of opteren voor een samenstelling die minder droogtijd vraagt.

Ga zeker niet te licht over deze droogtijd. Voor een tegelvloer kan een droogperiode van ± 21 dagen volstaan, maar voor andere vloertypes mag het resterende vochtgehalte in de vloer een bepaald percentage niet overschrijden. In zulke gevallen zal de aannemer die de vloerbekleding plaatst ook altijd een vochtmeting doen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in