Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

De betonnen regenwaterput: de toepassing en voordelen op een rij

Voortaan is iedereen in staat rationeler om te gaan met watergebruik, en dit dankzij betonnen regenwaterputten. Het is een niet te verwaarlozen ecologisch gebaar, en het is méér dan dat: het gaat hier om een belangrijke en kosteloze bron van water voor sanitair gebruik: schoonmaken, tuinbesproeiing, wc-spoeling, wasmachines enz. Regenwater is arm aan kalk en zet dus geen kalkaanslag af op uw leidingen en huishoudapparatuur, wat uiteraard een veel langere levensduur garandeert. Met een vernuftig filtersysteem is het zelfs mogelijk dit regenwater om te zetten in drinkwater!
Het regenwater in uw betonnen waterput volstaat voor:
 • Wasmachine
 • Besproeiing
 • Schoonmaak
 • Sanitair
Regenwater is ongeschikt als drinkwater. Het mag enkel gebruikt worden voor sanitair gebruik, voor het besproeien van de tuin, het wassen van de wagen, het toilet, het schoonmaken van het huis. Toepassing als drinkwater vergt speciale filters.

Voordelen

 • Het beton bevat kalk en magnesiumoxide, twee stoffen die de natuurlijke zuurtegraad van regenwater neutraliseren. 
 • Dankzij de waterput met geïntegreerde filter kan het regenwater nu opgeslagen worden in optimale omstandigheden. Dit nieuwe technologische systeem wordt steeds meer gebruikt door de particulieren, onder andere in Duitsland, waar dit product reeds een standaard is. 

Waterbesparing en lange levensduur van huishoudtoestellen

 • Elke m2 dakoppervlakte kan jaarlijks 600 tot 800 liter regenwater opvangen. Gezien de prijs van het leidingwater, betekent dit een aanzienlijke kosteloze hoeveelheid water voor sanitair gebruik: voor de schoonmaak, de besproeiing, het toilet, de wasmachine,… 
 • Regenwater bevat geen calciumzouten, en veroorzaakt bijgevolg geen verkalking van de leidingen of de huishoudtoestellen, wat een bijzonder lange levensduur verzekert.

De betonnen waterput met geïntegreerde filter: zuiver water en makkelijk te onderhouden

 • De filter is zelfreinigend en uitneembaar. Dankzij de filter worden de bladeren van het dak, door het water meegesleurd, tegengehouden; de kwaliteit van het opgevangen water blijft zo behouden. De filter is makkelijk uitneembaar. Een volledig onderhoud is niet meer nodig, de filter hoeft enkel regelmatig uitgespoeld te worden.
 • Mogelijke optie is een watervertrager; zo komt het water langzaam in de waterput terecht, wat het opwervelen van de sliblaag voorkomt. Het water blijft dus steeds volledig zuiver.
 • Een voetklep met zuigkorf vermijdt dat vuil kan worden aangezogen. Een overloopsifon, geïntegreerd in de filterbehuizing, zorgt voor een continue stankafsluiting van het rioolnet.
Meer info: Infobeton


De inhoud van dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de Habitos.be-redactie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in