Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

De Belgische norm voor beveiliging van garagepoorten

Garagepoorten zijn uitgerust met een aantal technieken die de poort veiliger maken, zodat er zo weinig mogelijk ongelukken mee kunnen gebeuren.

De Belgische norm – NBN EN 12604 – schrijft enkele van die veiligheidsmaatregelen voor. Het gaat hier om een omzetting van een Europese norm. De norm is van toepassing op alle types van garagepoorten.

Kenmerken van veilige poorten

 • Poorten die aan de norm voldoen, hebben geen uitstekende delen 
 • De grote spiraalveer is vervangen door multiveren met dunne windingen, zodat het onmogelijk wordt om er met je vingers tussen te komen.  Dit meervoudig verensysteem zorgt er voor dat een half geopende poort niet zomaar kan dichtvallen, bijvoorbeeld op diegene die er onder staat.
   
 • De poort is uitgerust met een beveiliging tegen veerbreuk, bovendien zijn kabels, rails en scharnieren afgeschermd om klemgevaar te voorkomen.
   
 • De vingerklembeveiliging voorkomt dat je tijdens het openen of sluiten van een sectionaalpoort je vingers kunt knellen tussen twee horizontale panelen. Ook kwetsbare kinderhandjes zijn zo veilig.
   
 • Bij poorten die elektrisch worden bediend, is een blokkeersysteem ook een must - dit blokkeersysteem is verplicht in Europa. Dankzij dit systeem zal de poort niet sluiten wanneer er een obstakel in de loopweg van de poort zit. Elektrische poorten kunnen worden uitgerust met een systeem dat ook werkt als er geen stroom beschikbaar is. Lees meer over automatisatie van poorten in het artikel Automatisatie.
   
 • Een optilbeveiliging voorkomt dat de garagepoort met de koevoet kan worden geopend.
   
 • Poorten moeten voldoen aan weerstandsklasse 2 (zie verder), zodat ze inbraakwerend zijn

 

Veilig voor inbraak

Een veilige poort is een poort die getest is op verschillende eigenschappen, ook op inbraakwerende eigenschappen. De poort moet een minimum aantal sluitpunten hebben en uitgerust zijn met veiligheidsbeslag en veiligheidssluiting. Een onafhankelijk keuringsorganisme controleert of garagepoorten voldoen aan de Europese inbraakwerende normen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in