Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

De afwerking: het zit in de details

Een heel jaar lang al belichten we het bouwproces van een moderne vrijstaande woning. In deze bijdrage belicht architect Peter Ketsman enkele aandachtspunten in de afwerking. Hier tijdens het ontwerp al bij stil staan, verhoogt het wooncomfort aanzienlijk.

Slimme dekvloer

De chapelaag die als ondergrond dient voor de vloerafwerking is versterkt met gegalvaniseerde netten om de mechanische kracht van de dekvloer te verbeteren. Daarnaast zijn er polypropyleenvezels aan het cementmengsel toegevoegd om krimp tijdens de eerste dagen na het storten te beperken.
Onder de dekvloer op de verdieping werd een contactgeluidisolatie in gerecycleerd rubber (2cm) geplaatst om contactgeluiden afkomstig van het belopen van de verdiepingsvloer naar lager gelegen niveaus te beperken.

Respecteer uitzettingsvoegen

Tijdens het plaatsen van de dekvloer voorziet de aannemer uitzetvoegen op kritieke plaatsen of om de oppervlakte op te delen. Dit om scheurvorming tegen te gaan of te beheersen. De gerectificeerde grestegels zijn met doorlopende voegen in beide richtingen geplaatst om te vermijden dat eventuele scheurvorming zich ook niet doorzet in de betegeling. Voor de plaatsing is een voldoende elastische lijm gebruikt.

Flexibele scheidingswanden

De scheidingswanden op de verdieping zijn in gipskarton uitgevoerd. De wanden zijn dubbel bekleed en geïsoleerd met minerale wol om de akoestische prestaties te verbeteren. De tegelvloer loopt door onder de wanden. De muren in gipskarton zijn overigens alleen verkleefd op de vloer. Een bewuste keuze om de ruimte flexibel te houden. Ze kan later eenvoudig worden heringedeeld of een nieuwe bestemming krijgen. Het verwijderen van de gipskarton wanden laat daarbij geen sporen achter.

Stevige trap

De traptreden lijken te zweven. Om zo’n vrijdagende structuur te krijgen, dient de stalen draagstructuur in de muur verankerd te worden. Hier is gekozen voor een dubbele verankering: een chemische verankering van kokerprofielen in de aanpabelende betonwand en een bijkomende verankering met bouten.

Gordijnrails

In de hoeken gevormd tussen wanden en plafonds zijn plaatselijk heel subtiel ophangrails voor schilderijen mee ingepleisterd. Zo vermijd je later boren of een veelvoud aan gaatjes in de muren.

Van fundering tot dak

Het bouwproces is een aaneenschakeling van stappen om de droom die op papier staat naar de werkelijkheid te vertalen. Architect Peter Ketsman leidt ons een jaar lang rond op één van zijn werven en wijst ons op de belangrijkste technische aandachtspunten in het bouwverhaal.


Verschenen in deze reeks
www.archedea.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in