Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Creg: 'Koude winter kan België wél zonder stroom zetten'

Mocht het de voorbije winter nog wat kouder zijn geweest, dan hadden we wellicht een tijdje zonder elektriciteit gezeten. Dat blijkt uit een studie van de energiewaakhond Creg die De Tijd kon inkijken. Mocht de volgende winter koud zijn, dan dreigen problemen, klinkt het in de conclusie.
De regering Di Rupo had vorige maand gezegd dat ondanks de sluiting van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, geen problemen verwacht worden voor de elektriciteitsvoorziening in dit land. 'Zelfs als het een koude winter wordt, zullen we niet zonder stroom zitten', zei staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH). Maar een studie van de Creg spreekt hem tegen.

Maar net voldoende elektriciteit

Uit het onderzoek blijkt dat tijdens de zeer koude week van 2 tot 8 februari van dit jaar de beschikbare elektriciteit maar net volstond om het verbruik te volgen. Het ging om een uitzonderlijk koude periode – de koudste in jaren – maar toch lag het elektriciteitsverbruik niet hoger dan in de piekperiodes van de winters van 2009 en 2010. Volgens de Creg zouden enkele graden minder op 9 februari 2012 tot stroomproblemen geleid kunnen hebben.

Statistisch gezien is het best mogelijk dat we nog koudere winters tegemoet gaan. En dat wil dus zeggen dat de sluiting van Doel 3 en Tihange 2 weldegelijk de elektriciteitsbevoorrading in het gedrang kunnen brengen, concludeert de waakhond. Mochten de twee kernreactoren de voorbije winter al gesloten geweest zijn, dan hadden we drie tot vijf dagen stroomproblemen gekend.

Stroom importeren

Stroom importeren uit de buurlanden zou geen soelaas brengen, aldus de Creg. Want als het echt koud is dan vloeit er meer stroom van België naar Frankrijk dan van Nederland naar België. Een beslissing om geen stroom aan Frankrijk te leveren is fysisch niet uitvoerbaar, de elektronen stromen bij groot verbruik sowieso naar daar.

De energiewaakhond dringt er daarom op aan om Europese oplossingen te zoeken. Uit de studie blijkt nog dat de aardgasbevoorrading nooit in gevaar kwam gedurende de voorbije winter. Maar de distributie van aardgas vereist elektriciteit, waardoor de voorziening toch onrechtstreeks bedreigd is.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in