Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

'Creg bevestigt dat stroom deze winter niet uitvalt'

De sluiting van Doel 3 en Tihange 2 brengt de elektriciteitsbevoorrading deze winter niet in gevaar. Dat herhaalt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (foto) na de publicatie van een rapport van energieregulator Creg.
In dat Creg-rapport staat dat de elektriciteitsbevoorrading tijdens de koudepiek in februari kon worden opgevangen, maar met niet veel overschot. Als de temperatuur nog iets lager was geweest, waren er mogelijk stroomtekorten geweest.

Komende winter

Maar volgens staatssecretaris Wathelet dreigen er de komende winter geen black-outs, ook niet als Doel 3 en Tihange 2 gesloten blijven. "De regering is niet optimistisch, enkel realistisch. Wanneer de regering stelt dat er deze winter geen probleem van bevoorrading zal zijn, doet ze dit op basis van een methodologie die door de Creg zelf wordt aanbevolen in haar rapport", luidt het.

Maatregelen

De Creg pleit onder meer voor extra reservecentrales, meer invoer uit het buitenland en de aanleg van lijsten van bedrijven die vrijwillig afgeschakeld kunnen worden bij problemen. Die oplossingen liggen volgens Wathelet volledig in lijn met wat de regering op 4 juli beslist heeft. "Het openhouden van centrales waarvan de sluiting aangekondigd is, steun aan investeringen om de eigen productiecapaciteit te verhogen, verhoogde import van stroom uit het buitenland, een beter beheer van de vraag", aldus Wathelet.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in