Bouwen en de wet

Bouwvergunning woning geschorst wegens niet toepassen watertoets

De Raad van State heeft de bouwvergunning geschorst voor een eengezinswoning in Overboelare, een deelgemeente van Geraardsbergen, omdat de watertoets niet werd toegepast. Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State van 11 april. Bij de overstromingen in januari was de straat waar de woning staat nog een van de zwaarst getroffen gebieden.

 

Het college van burgemeester en schepenen van Geraardsbergen had op 8 april 2008 een stedenbouwkundige vergunning verleend aan een koppel voor het bouwen van een eengezinswoning in de Majoor Van Lierdelaan in Overboelare. De vergunning kwam er ondanks een een ongunstig advies door de watering Gavergracht, aangezien er gebouwd werd in een overstromingsgevoelige zone, namelijk de winterbedding van de Dender.

Het Milieufront Omer Wattez, dat strijdt tegen de bouw in overstromingsgebieden, stapte naar de rechter omdat de watertoets niet zou toegepast zijn zoals voorgeschreven. De Raad van State gaf de milieuvereniging gelijk. Het is echter niet de eerste keer dat de Raad van State een bouwvergunning schorst omwille van de watertoets, zoals sommige bronnen hadden gemeld. Onder meer in Gooik en Huldenberg werden al vergunningen geschorst wegens het niet naleven van de watertoets.

Het stadsbestuur van Geraardsbergen zegt dat het wel rekening gehouden heeft met de watertoets. Het huis zelf zal in geen geval afgebroken worden. Er zal een nieuwe procedure opgestart worden en de beslissing om een nieuwe bouwvergunning af te leveren zal beter gemotiveerd worden met betrekking tot het waterbeleid.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in