Bouwen en de wet

Bouwunie wil geen sectormiddelen gebruiken om baaldagen te betalen

Auteur: Bouwunie

“Het kan niet zijn dat de sector moet betalen voor een katermaandag of baaldag van een werknemer.”

Bouwunie schaart zich achter het standpunt van UNIZO om ziektebriefjes voor de eerste ziektedag(en) niet zomaar af te schaffen. Dat voorstel ligt momenteel op tafel bij de federale regering. Voor de bouwsector geldt bovendien een aparte regeling, waarbij de sector zelf een deel van de kosten draagt bij ziekte van een werknemer. “We gaan de sector niet laten opdraaien voor de off-day van werknemers die het minder goed voor hebben”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

In de bouwsector bestaat een regeling waar kmo’s met minder dan twintig werknemers genieten van een tussenkomst vanuit de sector in geval van ziekte van de werknemer. De werkgever geniet dan van een gedeeltelijke terugbetaling van het gewaarborgd loon. Dit is een vorm van solidarisering van de kostprijs voor ziekte en vooral een pro-tewerkstellingsmaatregel om kmo’s niet af te schrikken om mensen aan te werven. Op deze manier is ziekte van een werknemer geen onvoorziene en uit de pan swingende kost voor een kmo-werkgever.

“Om de echtheid van de ziekte te kunnen bepalen is een doktersattest vereist, en dat willen we graag zo houden”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Anders wordt het oncontroleerbaar. Het kan niet zijn dat de sector moet betalen voor een katermaandag of baaldag van een werknemer.”

Mocht de regering het voorstel om het ziektebriefje af te schaffen toch doordrukken, vraagt Bouwunie een uitzondering te voorzien in het geval er een sectorale tussenkomst is in het loon bij ziekte. Als het ziektebriefje verdwijnt zonder uitzonderingen steunt Bouwunie ten volle de vraag van UNIZO om carensdagen, door afwezigheid niet betaalde dagen, her in te voeren voor elke dag afwezigheid waarvoor dan geen doktersattest vereist is.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in