Financiele aspecten
Bouwen en de wet
Bouwwerken
Renoveren

Bouwunie pleit voor verlenging van verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw

Auteur: Bouwunie

Bouwunie vraagt om het verlaagd btw-tarief van zes procent voor sloop en heropbouw te verlengen. Deze maatregel loopt momenteel voor gans België tot eind 2022. “Dat is te kort. De doorlooptijd van een bouwproces duurt verscheidene maanden. Voor wie volgend jaar in het traject stapt, is de kans groot dat men niet meer volledig van de maatregel kan genieten. Daarom is het een logische keuze om het verlaagd tarief te verlengen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Sinds 1 januari geldt een verlaagd btw-tarief van zes in plaats van eenentwintig procent voor de sloop en heropbouw van een woning in heel België. Het gaat om een tijdelijke maatregel, met specifieke voorwaarden, die loopt tot eind 2022. Deze maatregel loopt naast de bestaande btw-verlaging voor sloop en heropbouw in 32 steden.

“Deze maatregel die de nieuwe federale regering heeft ingevoerd is nuttig en nodig, maar de termijn is te kort”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Wie nu de stap zet om een oud pand te kopen en kiest voor sloop en heropbouw heeft nog een heel traject voor de boeg. Vooraleer de bouw kan starten moet men eerst de koop afronden, vervolgens de bouwplannen samen met een architect uitwerken en concretiseren, dan is het wachtten op de vergunning en tenslotte moet een aannemer gezocht worden. Door de volle orderboeken zal de effectieve start van de bouw ook nog een aantal maanden duren. Daardoor zullen mensen die nu en de volgende maanden kiezen om gebruik te maken van de maatregel wellicht niet meer volledig van het btw-tarief van zes procent kunnen genieten.”

Dat blijkt ook uit een bevraging die Bouwunie voerde bij 103 aannemers die regelmatig met het verlaagd btw-tarief werken. “De helft van de bevraagden heeft sinds de invoering van het verlaagd tarief een opmerkelijke stijging in aantal aanvragen. De maatregel werkt dus. Maar een derde vreest wel dat ze de huidige opdrachten niet tijdig volledig afgewerkt krijgen.”

Bouwunie vraagt om de termijn te verlengen. Anders dreigt de maatregel vanaf volgend jaar zijn doel te missen. Uit de bevraging blijkt dat een groot deel van de mensen die nu genieten van het verlaagd tarief hun beslissing tot bouwen al eerder hadden genomen. Jean-Pierre Waeytens: “Het moet nu toch vooral de bedoeling zijn om potentiële bouwers te overtuigen en de betaalbaarheid van een nieuwe woning te verbeteren. Anders zullen terug meer mensen geneigd zijn hun vernieuwbouwproject uit te stellen, wat energetisch uiteraard niet de beste optie is. Tenslotte zal een verlenging van het verlaagd tarief eveneens ten goede komen aan de getroffenen van de wateroverlast van midden juli. Slachtoffers die hun woning moeten afbreken en heropbouwen kunnen onmogelijk van het verlaagd btw-tarief genieten zonder verlenging van deze maatregel.”

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in