Bouwen en de wet
Bouwwerken

Bouwsector over Pano-reportage 'Fraude in de bouw'

Auteur: Bouwunie

We reiken de overheid nadrukkelijk de hand om een partner te zijn om malafide aannemers sneller op te sporen, vertelt Bouwunie.

Bouwunie betreurt dat malafide figuren, de naam “aannemers” onwaardig, nog steeds onbestraft actief kunnen zijn in de bouwsector. In het VRT-programma Pano komen een aantal slachtoffers van bouwfraude aan het woord. “De ellende die deze mensen meemaken is groot en de daden zijn verwerpelijk. Sommige van deze oneerlijke figuren laten zich met de regelmaat van de klok frauduleus failliet gaan om daarna gewoon opnieuw hun wanpraktijken verder te zetten. Dit is schandelijk”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Ook al gaat het over een kleine groep, ze besmeuren het imago van de ganse sector. We reiken de overheid nadrukkelijk de hand om een partner te zijn om malafide aannemers sneller op te sporen.” 

Nood aan gerichte controles

Vanaf 1 januari 2019 is de vestigingswet in Vlaanderen afgeschaft. Bouwunie heeft zich hier steeds tegen verzet. “Een vestigingsattest was geen absolute zekerheid dat je te maken hebt met een bonafide aannemer, maar door de afschaffing is wel voor iedereen de poort opengezet om zichzelf aannemer te noemen”, aldus Jean-Pierre Waeytens. “We reiken nu nadrukkelijk de hand naar de overheid om mee te helpen de ‘rotte appels’ eruit te halen. De sector is in staat om mogelijk toekomstige fraudegevallen te detecteren. We hebben al eerder onze hulp aangeboden om de economische, sociale en arbeidsinspectie hierin bij te staan. Parameters als een schimmig of postbusadres, de druk om snel te contracteren, lage prijzen, beperkte vindbaarheid of zichtbaarheid en de vraag naar grote voorschotten moeten een alarmbel doen afgaan bij zowel de potentiële klanten als de inspectiediensten. Met datamining en hulp van de sector kunnen zij zeer gericht controleren. Afgaand op sommige flagrante fraudepraktijken is het dan ook uiterst frustrerend dat de inspectie zich te vaak richt naar bonafide bouwbedrijven die met alles proberen in orde te zijn, terwijl de fraudeurs onder het maaiveld blijven.“

Tips om een goede aannemer te herkennen

Bouwunie nam eerder al initiatief om (ver)bouwers te helpen een betrouwbare aannemer te vinden en ontwikkelde een checklist met tips. Bouwproblemen voorkomen is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten. Het is dus belangrijk om de juiste vakman te kiezen en een goed contract af te sluiten. De checklist “Hoe herken je een goede aannemer” combineert zaken die men best op voorhand controleert met nuttige tips om een vakman te onderscheiden van de rest. Niet alleen de kwaliteit van de uitgevoerde werken telt maar ook de timing en het respecteren van de gemaakte afspraken.

Jean-Pierre Waeytens: “Er zijn enkele aantal gouden tips waarmee je een hoop ellende kan besparen. Zo check je best vooraf of de aannemer de werken wel kan en mag uitvoeren via nazicht van de Kruispuntbank Ondernemingen. Daarnaast kan je ook voorafgaand via www.checkinhoudingsplicht.be nagaan of een aannemer een fiscale schuld heeft of zijn sociale bijdragen wel betaald heeft. Maak steeds duidelijke en goede afspraken vooraf en vraag referenties op. Behoed u voor te grote voorschotten. Tot slot dient men toch steeds rekening te houden met het volgende: als de prijs en het aanbod van dien aard is dat het klinkt alsof het “te mooi is om waar te zijn”, ga er dan gerust van uit dat het in werkelijkheid wel degelijk onwaar zal blijken en het aanbod op een of andere manier niet deugt.”

Elk lid van Bouwunie kan zijn onderneming en activiteiten gratis bekend maken aan potentiële klanten en partners op de website www.vinduwaannemer.be. Het biedt geen waterdichte zekerheid, maar een aannemer die lid is van zijn beroepsvereniging wil in principe alvast op de hoogte blijven van de reglementeringen en evoluties in de sector.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in