Bouwen en de wet

Bouwkavels alleen nog voor kopers met band met streek

Vanaf 1 september worden in 69 Vlaamse gemeenten en steden nieuwe bouwkavels enkel nog verkocht aan kopers die een nauwe band met de streek hebben. Dat bevestigden zowel het kabinet van Vlaams minister van Wonen Freya Vandenbossche als dat van Philippe Muyters (N-VA), haar collega op Ruimtelijke Ordening.


De maatregel uit het nieuwe decreet op het grond- en pandenbeleid, dat op 1 september in werking treedt, moet betaalbaar wonen in eigen streek bevorderen. Het gaat vooral om die plaatsen waar de grondprijzen te duur zijn geworden door de stevige inwijking van buiten de streek.

Verkrotte woning
Wie een verkrotte woning opknapt, zal verder vanaf 1 september een extra duw in de rug krijgen. Wie zo'n woning koopt om te renoveren, kan een extra fiscaal voordeel krijgen tot 4.500 euro. Familie, vrienden of kennissen die tot 25.000 euro lenen aan wie wil renoveren (tegen een bepaalde rente weliswaar), kunnen voor deze "mama- en papa-lening" 8 jaar lang een fiscale aftrek krijgen.

Ten slotte voorziet het grond- en pandenbeleid dat er tegen 2020 65.000 sociale woningen moeten bijkomen in Vlaanderen. Bij grote verkavelingsprojecten moet er verplicht een sociaal aanbod zijn. Om het aanbod aan sociale woningen beter te verspreiden over heel Vlaanderen, moeten in alle gemeenten ook 1,66 procent van de nieuwe woningen sociale huurwoningen zijn. (belga/sps)

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in