Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Blik op de elektrische installatie

De elektrische installatie in de woning is een kluwen van kabels, schakelaars, stopcontacten en zekeringen. Samen zorgen ze ervoor dat je op een veilige en comfortabele manier elektriciteit in de woning kunt gebruiken. Wees bij het ontwerp van de installatie niet te zuinig. Zo bewaar je flexibiliteit voor de toekomst.
De elektrische installatie in uw woning is deels uw eigendom en deels die van de netbeheerder (Infrax, Eandis). Vanaf de kabel die de woning binnenkomt tot en met de meterkast met daarin de hoofdbeveiliging en de elektriciteitsmeter(s) zijn eigendom van de netbeheerder. Vanaf de kabel die van de meterkast naar de verdeelkast loopt is de installatie in uw beheer. Wanneer zich hier een probleem stelt, bent u zelf verantwoordelijk voor de oplossing. In het andere geval contacteert u uw netbeheerder.

De verdeelkast

In de verdeelkast wordt de elektriciteit verdeeld over de verschillende stroomkringen in uw woning. Een automatische beveiligingsschakelaar (zekering) beveiligt iedere stroomkring bij overbelasting of kortsluiting. Stroomkringen naar natte ruimtes zijn bijkomend beveiligd met een differentieelschakelaar (30mA). Zo’n schakelaar schakelt de stroom uit wanneer de hoeveelheid vertrekkende elektriciteit niet even groot is als de hoeveelheid die terug stroomt.
In de meeste woningen zijn de zekeringen in één verdeelkast ondergebracht. Overweeg om met twee of meerdere kasten te werken: één nabij de tellerkast en één op een strategische plaats in huis. Een andere piste is een afzonderlijke zekeringkast te voorzien voor technieken zoals inbraak- of brandbeveiliging, rolluiken, zonwering.

Stroomkringen

Het aantal kringen dat je in de elektrische installatie opneemt, is in feite ongelimiteerd. Je maakt aparte kringen voor stopcontacten en voor verlichtingspunten. Belangrijk om weten is wel dat iedere kring maximaal 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten mag bevatten. Wanneer er meerdere zwaardere verbruikers in een ruimte zijn, moeten er verschillende kringen geplaatst worden. Sommige grootverbruikers vragen om een eigen kring, zoals het elektrisch fornuis, de wasmachine of de droogkast. Het is zinvol om per ruimte een stopcontact apart naar de verdeelkast te brengen. Zo kun je het stopcontact later bijvoorbeeld integreren in een domotica-installatie en er een slim stopcontact van maken, of de ruimte elektrisch verwarmen. Wanneer je instaat voor de eigen elektriciteitsproductie is dat een goedkoop alternatief. Wees ook niet te zuinig in het aantal stopcontacten in de verschillende ruimtes. Het kan handig zijn in bepaalde ruimte stopcontacten met een schakelaar te voorzien. In de woonkamer bijvoorbeeld, dicht bij de plek waar je ieder jaar de kerstboom zet. Of het stopcontact voor de tv en (een deel van de randapparatuur), zo vermijd je in één beweging een deel sluimerverbruik. Op het aantal verlichtingspunten in één kring staat geen beperking.

Automatiseer

Automatiseren van de elektrische installatie hoeft niet meteen domotica te betekenen. Je kunt al volstaan met bewegingsmelders in weinig gebruikte plaatsen zoals het toilet, de gang,… zo blijft het licht er niet onnodig of te lang branden. Met tijdsschakelaars kun je ook energie besparen op de verlichting. De verlichting in de garage bijvoorbeeld kun je op tijd sturen. Eenmaal je de garage poort met de afstandsbediening hebt gesloten, laat de tijdsschakelaar de verlichting nog een bepaalde tijd branden alvorens ze te doven.
Lees meer
Bekijk ons dossier elektriciteit voor meer handige tips voor een gebruiksvriendelijke elektrische installatie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in