Besparen dankzij staalskelet
Een zo groot mogelijk huis voor zo weinig mogelijk geld. Architecten zullen wel vaker binnensmonds vloeken als een nieuwe bouwheer deze wens uitspreekt. Lander Van Wassenhove loste het op door te werken met een skelet uit staal, en creëerde voor 170 000 euro tweehonderd vierkante meter woonoppervlakte, afgewerkt met sandwichpanelen.
Open leefruimte
Architect Lander Van Wassenhove ontwierp deze woning voor een gezin met twee kinderen. Naast een grote woonoppervlakte in een open concept, wensten zij ook veel glas te krijgen aan de tuinzijde. Naast drie slaapkamers moest ook een aparte dressing worden ingewerkt.
Om te voldoen aan de budget- en concepteisen van de bouwheer, koos de architect voor een staalskeletbouw met sandwichpanelen als buitenwanden. De stedenbouwkundige voorschriften leidden tot een atypische constructie volgens een vrij eenvoudig maar leuk concept.
De woning vertrekt op de benedenverdieping van een aanbouw tegen de muur van de buren: hier zit een buitenberging voor fietsen in verborgen. Daarachter ligt de berging voor keuken, de inkomhal en het toilet. Vooraan rechts, onder het slaapvolume, zit ook nog een bureau. Door deze functies aan de straatzijde te situeren, ontstond aan de tuinzijde een zee van ruimte voor een open leefruimte.
Sandwichpanelen
Voor de aanbouw met berging en de rest van de voorgevel is gekozen voor een massiefbouwconstructie in betonstenen. Oorspronkelijk zouden alle gevels in metaalplaten uitgevoerd worden, maar om blutsen en andere beschadigingen van de gevel te voorkomen, is voor de benedenverdieping toch een gevel in steen gekozen. Het slaapvolume is opgebouwd uit een staalstructuur: een rechthoekige doos die op palen rust. De buitenwanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen. In het slaapvolume bevinden zich drie slaapruimtes, badkamer en dressing, zo compact mogelijk geordend. Het slaapvolume overkraagt aan de voorzijde van de woning het benedenvolume, waardoor een carport ontstaat.
Door de grote raamstrook van het bureau onder de carport, lijkt het alsof het bovenste volume zweeft. De verlijmde gekloven betonsteen geeft de gevel een ruwe, massieve look die mooi contrasteert met de glanzende sandwichpanelen op de verdieping.
Ruwbouw/afbouw
Dankzij de keuze voor staalskeletbouw, ontwierp de architect een woning van 200 m² voor 170 000 euro, exclusief keuken en badkamer. De buitengevels op de benedenverdieping zijn gemaakt van ruw gekapte betonstenen, een goedkoper alternatief voor de klassieke bakstenen gevel. Op de bovenverdieping koos de architect als gevelafwerking voor metalen, geïsoleerde sandwichpanelen, geïnstalleerd door een industrieaannemer.
Als vloerbekleding werd op de benedenverdieping gekozen voor gepolierd beton. De betonnen gewelven van de bovenverdieping zijn zichtbaar vanuit de leefruimte en kunnen in de toekomst eventueel nog afgewerkt worden. Ook de staaldakpanelen in de keuken bleven zichtbaar. Voor de binnenwanden is op de benedenverdieping en in de slaapkamers wel gekozen voor een afwerking met gipskarton. Omdat de bouwheer veel glas in de woning wilde, ging een grote hap uit het budget naar het buitenschrijnwerk.
Energie
Doordat deze woning veel glas bevat en de bouwheer geen specifieke eisen naar energiebesparing had, speelt deze woning met de grens van E-peil 100. De sandwichpanelen zijn gevuld met 10 cm polyurethaan, wat er voor zorgt dat het energieverlies beperkt blijft. Beneden is gekozen voor vloerverwarming , op basis van gas. De woning is ook uitgerust met ventilatiesysteem C met raamroosters voor de toevoer van verse lucht.
Bron: Belgisch Budget Bouwboek