Bouwen en de wet

Belgisch Budget Bouwboek, een huis voor nu en de toekomst

We zijn toe aan een nieuwe aflevering uit het Belgisch Budget Bouwboek. Ditmaal doen we het verhaal van architect Thibault Ryckebosch uit de doeken. Hij moest een een strakke hedendaagse woning voor niemand minder dan zijn broer ontwerpen.


In dit geval kenden de architect en de bouwheer elkaar wel erg goed. Architect Thibault Ryckebosch is immers de broer van de bouwheer. “Hierdoor hadden we nauw contact tijdens de vormgeving en de uitwerking van de woning,” vertelt Thibault Ryckebosch.

De bouwheer vroeg aan zijn broer uitdrukkelijk een strakke hedendaagse woning, die flexibel in de tijd is. “De woning moet nu en in de toekomst geschikt zijn voor de bouwheer en zijn gezin. Ze moet kunnen dienen als er kinderen komen, maar ook nog functioneel zijn als de bouwheer een dagje ouder wordt.”

Een garage of een carport was ook een must. Er was verder een vraag naar een open haard. Aanvullend dacht de bouwheer aan het milieu. ”Hij had zich verdiept in deze materie en wenste een energiezuinige woning. Het gebruikte materiaal moest kwalitatief en duurzaam zijn.”

Binnenin moest er een ruime bureelruimte komen. “De bouwheer en zijn vrouw, beiden jonge dertigers, hebben dat nodig voor hun beroep. De man schrijft computerprogramma’s, die het leven van mindervaliden eenvoudiger moet maken. Zijn echtgenote is lerares en heeft heel wat verbeterwerk.”

Van gemeentelijke voorschriften had de bouwheer weinig last. “Deze waren immers vrij traditioneel. Er mocht pas gebouwd worden vanaf acht meter van de voorbouwlijn en vier meter vanaf de perceelsgrenzen.

Concept van de architect

De woning is opgebouwd uit drie volumes: een metselwerkvolume en twee houten volumes (de carport en de tuinberging). Het metselwerkvolume steunt op de anderen. “Vormelijk lijkt dat zo, maar natuurlijk zit er een metselwerkmuur onder. Visueel krijg je twee houten blokken te zien. Deze worden ook naar binnen toe doorgetrokken door de vaste kasten van de keuken en de openhaard. Tussen de twee houten blokken zit er een volledig glasraam waaraan de leefruimte en de keuken zijn gekoppeld. Zo worden die twee ruimtes opengetrokken naar de tuin toe. Het geheel voelt ruimer aan dan dat het in werkelijkheid is. Dit bood ook een oplossing voor de integratie van de carport in het concept. Zonder die houten blokken bleef er anders amper plaats over voor de tuin. Ook toekomstgericht komt dit perfect uit, want nu moet er nooit worden bijgebouwd.

Om van de woning geen grote rechthoek te maken, opteerde de architect vooraan voor een aparte voorgevel. “Met een expressief zwart vlak van gevelsteen gaf ik dynamiek aan de voorgevel. Dat komt ’s avond als het verlicht wordt, sterk naar voor. In het straatbeeld oogt dat mooi.” De voorgevel geeft uit op de noordkant en de achtergevel op de zuidkant. Op die manier geven de ruimtes waarin het meest geleefd wordt (de leefruimte, keuken en slaapkamers) uit op de tuin en wordt vooraan aan de koude kant het warmteverlies beperkt gehouden.
De centrale inkomhal bedient alle andere ruimtes. De circulatieruimte wordt zo beperkt. “Alle ruimtes zijn nu al in gebruik, maar kunnen eenvoudig aangepast worden. Het gelijkvloers op zich kan als volwaardige woning gebruikt worden. Een douchecel en dergelijke zijn al aanwezig,” aldus de ontwerper

Budgetbeheer

“Als architect zit ik altijd eerst samen met de bouwheer om een realistisch beeld te krijgen van het budget en de afwerkingsgraad,” vertelt architect Ryckebosch. “Daarna gaan we pas effectief aan de slag. Bij deze woning is alles eenvoudig en compact gehouden. Zo werd de kostprijs het meest gedrukt. Ook het feit dat de carport en de tuinberging uit hout vervaardigd zijn, had een positieve invloed op het budget. Verder bespaarden we ook door planmatig alle natte ruimtes te groeperen.”

Op het gebied van materialen is op sommige plaatsen bespaard. Zo koos de bouwheer ervoor om in de slaapkamer laminaat te leggen in plaats van parket. “Dat hij ook een deel van de bouwwerken voor eigen rekening nam, kwam het budget ten goede. Naast het zelf leggen van de laminaat, deed hij een deel van het binnenschrijnwerk en de voorbereidingen voor het leggen van de elektriciteit.”
Tot slot kon de bouwheer het budget drukken door sommige zaken uit te stellen. “De openhaard is nog niet functioneel, maar alle voorzieningen zijn wel al gelegd. Ook de badkamer boven is nog niet af, maar door de doucheruimte beneden vormt dat geen probleem,” verklaart de architect.

Energievoorzieningen

Voor de bouwheer was de dit onderdeel erg belangrijk. De architect wou dus koste wat kost energiezuinig bouwen. “Om dit te doen moeten er aan twee belangrijke voorwaarden voldaan worden. Ten eerste moet de woning goed geïsoleerd worden en ten tweede moet ze luchtdicht zijn,” weet Ryckebosch.

Op het gebied van isolatie is er dan ook duidelijk aan deze voorwaarde tegemoet gekomen. “In de muren is er 12,5 centimeter isolatie gestoken en ook in het dak is dat geval. In de vloer is zelfs gebruikt gemaakt van 14 cm. De hoofdreden voor dat laatste is dat er zo amper warmte van de vloerverwarming via de vloer verloren gaat.”

Om de woning luchtdicht te maken zijn alle muren extra bepleisterd. Ook in de badkamer en de wasplaats is dit het geval. Daarnaast zijn alle kieren dichtgemaakt met siliconen.

Op het gebied van technieken is alles vrij standaard gebleven. “Er is gebruik gemaakt van een ventilatie type C. Op het gelijkvloers is er vloerverwarming voorzien. Verder wordt de woning verwarmd met een hoogrendementsgaswandketel op aardgas. Op de verdieping is er geen verwarmingselement voorzien. “De bouwheer had daar geen behoefte aan. Hij verblijft er enkel om te slapen. Daarbij komt het feit dat de warmte van de vloerverwarming van beneden via de trap stijgt tot op het verdiep.”



Bron: Belgisch Budget Bouwboek

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in