Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Belg loopt warm voor zonnepanelen

Hoewel België op Europees vlak achterop hinkt wat hernieuwbare energiebronnen betreft, werd vorig jaar in ons land wel een recordaantal zonnepanelen geplaatst. In totaal gaat het om zo’n 44.500 m2, wat een groeistijging van ruim 60% betekent ten opzichte van 2005.

En met de recent aangekondigde verhoogde fiscale voordelen geeft de federale overheid een extra stimulans om in zonne-energie te investeren. Als specialist ter zake promoot ook Viessmann deze milieuvriendelijke én energiezuinige technologie met twee soorten zonnepanelen: voor elke behoefte een oplossing op maat.

Nieuwe fiscale energiemaatregelen
Recent besliste de federale overheid om de aankoop van zonnepanelen nog meer te ondersteunen. In die zin werd het plafond voor belastingvermindering opgetrokken van 2.000 EUR naar 2.600 EUR (geïndexeerd 3.380 EUR) voor de plaatsing van zonnepanelen voor waterverwarming of energieopwekking. Precieze details en ingangsdata zijn voorlopig nog niet gekend, maar de boodschap is duidelijk: milieuvriendelijk wonen wordt beloond.

Concreet maakt deze verhoogde fiscale aftrek – samen met de vele premies en subsidies van energiebedrijven en regionale overheden – het voor de meeste gezinnen vandaag erg toegankelijk om op zonne-energie over te schakelen. Want als een gemiddeld zonnesysteem voor een huisgezin circa 5.000 à 6.000 EUR kost, wordt ruim de helft daarvan gedragen door de overheid.

Besparing
Tel daarbij de efficiëntie van een Viessmann-zonnesysteem – doeltreffende collectoren en afgestemde systeemcomponenten – en de meerkost voor een investering in zonne-energie voor bouwers en verbouwers wordt nog kleiner. Zonnepanelen dekken tot 35% van de jaarlijkse kosten voor verwarming en besparen tot 60% op de sanitaire warmwaterproductie. Deze besparingen en de sterke financiële ondersteuning zorgen ervoor dat een zonne-installatie vandaag terugverdiend is op gemiddeld 5 à 6 jaar, afhankelijk van waar je woont en de toegekende premies en subsidies.

België versus Europa
Uit recente cijfers van BELSOLAR, de Belgische vakvereniging van de leveranciers van zonne-energiesystemen, blijkt dat de markt van zonnepanelen sterk stijgt. In 2006 werden in ons land 44.464 m2 zonnepanelen geïnstalleerd, wat een recordaantal betekent en een toename van 61% ten opzichte van 2005. Daarbij doet Wallonië – mee dankzij de hogere subsidies – het iets beter dan Vlaanderen.

Ondanks die sterke stijging scoort België nog altijd slecht vergeleken met de andere Europese landen. Waar Duitsland en Scandinavië een échte traditie hebben in zonne-energiesystemen, staat België op de vierde laatste plaats in Europa met een gemiddelde van 27,5 cm2 zonnepanelen per inwoner. Enkel Finland, Ierland en Portugal doen het nog slechter.

In het licht van de huidige toegekende financiële voordelen, zou het voor Belgen echter een gemiste kans zijn om niet in een zonnesysteem te investeren. Bovendien gaan zonnepanelen gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee, terwijl het verlies in rendement verwaarloosbaar is.

Meer informatie: Viessmann.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in