Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

"Belg denkt zelden of nooit aan brandpreventie"

Slechts twee procent van de Belgen heeft echt aandacht voor brandpreventie, terwijl drie kwart van de bevolking er zelden of nooit bij stil staat. Dat blijkt uit een bevraging van Binnenlandse Zaken en de vzw ANPI die vandaag werd voorgesteld op een Europees brandpreventiecongres in Brussel. Bevoegd minister Annemie Turtelboom wil blijven inzetten op sensibilisering.


"Mensen zijn te weinig bezig met brandpreventie, ondanks het feit dat jaarlijks bijna 100 dodelijke slachtoffers vallen bij gemiddeld 25.000 branden", betreurt Turtelboom. Zo blijkt uit de bevraging onder meer dat slechts een derde van de mensen met hun architect over brandpreventie praten.
Voorts blijkt dat de Belgen nog te weinig gebruik maken van simpele hulpmiddelen als een rookmelder. Slechts 47 procent van de huizen is ermee uitgerust. In Vlaanderen valt dat cijfer zelfs terug tot 29 procent, tegenover 74 procent in Wallonië (waar de rookmelder verplicht is).


Brandblusser

Ook kleine blusmiddelen duiken nog te weinig op in de huiskamer. Zo heeft slechts 29 procent van de Belgen een brandblusser in huis, beschikt slechts 11 procent over een branddeken en noemt 38 procent dergelijk blusmiddelen niet belangrijk.
Naar aanleiding van de resultaten benadrukt Turtelboom dat ze wil blijven inzetten op haar brandpreventieplan. In kader van dat plan zijn intussen al 53 brandpreventieadviseurs actief, die gratis praktische tips geven om de brandveiligheid van woningen op te trekken. Tot slot zullen de korpsen door de brandweerhervorming ook meer tijd kunnen vrijmaken voor preventie, merkt Turtelboom nog op

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in