Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

“Bevolking niet op de hoogte van verplichtingen rookmelders”

Zowat de helft van de bevolking is niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen rond rookmelders in privéwoningen. “Bovendien weten heel wat mensen die een rookmelder in huis halen niet hoe en waar ze deze het beste installeren,” zegt Dominique Du Tré, directeur bouwproducten van Agoria. De federatie van de technologische industrie vraagt dan ook dat de bevoegde gewestoverheden de bevolking beter informeren, want jaarlijks zijn er ongeveer 12.000 woningbranden in ons land.

De drie gewesten hebben allen regels opgesteld over het gebruik van rookdetectoren: zo zijn rookmelders in Wallonië in alle woningen verplicht, in Brussel in huurwoningen en in Vlaanderen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Verschillende regels creëren onduidelijkheid. Ook architecten weten vaak niet welke regels toe te passen,” zegt Du Tré. “Eén zaak is wel duidelijk: heel wat huiseigenaars die verplicht zijn rookmelders te installeren doen het niet.”

Rookmelders in keukens
Verschillende regels leiden tot verschillen in de drie gewesten: slechts 33 % van de Vlaamse huishoudens heeft één rookmelder in huis. In het Brussels Gewest is dit 57 % en in Wallonië 78 %. Dat bleek eerder uit een onderzoek bij 750 Belgen van fabrikant First Alert. Opvallend nog is dat in Vlaanderen 23 procent van de rookmelders in de keuken is geplaatst en 13 procent in de garage. “Dat zijn nochtans net niet de plaatsen waar je brandmelders moet plaatsen wegens de hoge kans op vals alarm. Brandspecialisten raden wel aan de melders te plaatsen in hoge ruimtes als bijvoorbeeld hallen.”

Spreek met gespecialiseerde bedrijven
Agoria raadt de consument aan advies in te winnen bij gespecialiseerde bedrijven voor een goede brandbeveiliging van de woning. Du Tré: “Zo zijn er verschillende rookmelders in de winkel te koop. Het is bijvoorbeeld verboden om nog ionische brandmelders te installeren. Er zijn ook verschillen in kwaliteit. De consument moet rekening houden met onderhoud en de levensduur van batterijen bij sommige goedkope modellen. Zo niet zal de rookmelder een vals gevoel van veiligheid geven,” besluit Du Tré.

Bron: Agoria

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in