Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

75 procent van Belgen denkt te weinig aan brandpreventie

Drie op vier Belgen denken nooit of sporadisch aan brandpreventie en slechts minder dan twee procent denkt wel aan brandpreventie. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste brandpreventie-enquête van de FOD Binnenlandse Zaken, dat morgen start met een nationale rookmeldercampagne in 130 steden en gemeenten.


Uit dezelfde enquête blijkt dat minder dan de helft van de woningen in België uitgerust zijn met een rookmelder. "De ervaringen van de brandweer leren ons daarenboven dat dit zelfs nog een overschatting is van de realiteit", aldus Philip Willekens, directeur Lokale Integrale Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken).


Tienduizend branden per jaar

Volgens Binnenlandse Zaken zijn er jaarlijks ongeveer tienduizend branden in ons land. "Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar is vooral de rook dodelijk", klinkt het. "Vooral als de brand 's nachts uitbreekt. Op z'n moment kan een eenvoudige rookmelder levens redden." Wie over een rookmelder beschikt, hangt die vaak op een foute plaats. "Bijvoorbeeld in de keuken", aldus Freddy Van Hal van de brandweer Sint-Niklaas. "En als die dan te vaak 'vals alarm' geeft, haalt men de batterijen er gewoon uit."

Tijdens de nationale rookmeldercampagne zal een jaar lang elke eerste donderdag van de maand een speciale actiedag doorgaan, genaamd 'de Dag van de rookmelder'. Er zal een radiospot te horen zijn, banners op websites van alle partners staan en in samenwerking met de brandweer speciale acties in verschillende gemeenten.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in