Bouwen en de wet

2 woningen binnen 1 volume

Dit project van architect Nils Wollaert was een dubbele opdracht. Zelf was hij bouwheer van de rijwoning, zijn ouders van de kopwoning (links) die nadien doorverkocht zou worden.


“Voorlopig volstaat onze woning voor mij en m’n vrouw. We hebben naast onze slaapkamer ook nog twee slaapkamers voorzien. Ook in de intussen verkochte woning van mijn ouders zijn er drie slaapkamers.”

Wensen en eisen van de bouwheer

De originele bouwvoorschriften – daterend uit de jaren zestig – maakten dat we strikt moesten volgen wat de buren voordeden. “Onze buurman die eerste bouwde, bepaalde zo de materialen en kleuren voor de gevel en het dak. De positie en het profiel lagen dus al vast, ook van de twee garagevolumes die achteraan liggen.”

Toch konden ze naar de eigen wensen toewerken. “We verkozen een donkere variant van de rode baksteen. Het metselwerk werd trouwens gecombineerd met een staalstructuur om binnen zo groot mogelijke ruimten te creëren. Voor ons interieur wilden we een industriële look maar doorbroken met warmte. Zo hebben we zichtbeton gecombineerd met parket.”

Nog belangrijk in het concept waren een open leefruimte en een groot bureau omdat zowel bouwheer als bouwvrouw vaak thuis kantoorwerk verrichten.

Concept van de architect

De belangrijkste pijler was een maximaal, zo open mogelijk programma creëren. Nils Wollaert: “In de voorgevel heb ik een insprong gemaakt om het licht zo ver mogelijk de woning binnen te trekken. De achtergevel is volledig in glas. In de kopwoning naast ons zijn de twee wanden in glas. Die zijn trouwens kaderloos om het contact met het kleinere tuintje zo groot mogelijk te houden. Op de verdiepingen zitten daar de slaapkamers achter, vandaar dat de ramen iets kleiner zijn om het energieverlies te beperken. En je merkt ook de houten balustrades op die de gevel een warmer uitzicht geven.”

Bij het binnenkomen van de rijwoning heb je een beperkte ruimte. Die is als een kleine rechthoek afgebakend met een rubbertapijt. Dat gaat in de leefruimte over op tapijt. In de leefruimte heb je een open traphal die tot de nok van het dak gaat en zo een open gevoel geeft.

De architect is een liefhebber van de industriële look. “We hebben voor betonnen vloerplaten gekozen, die zorgden er overigens voor dat we niet in pleisterwerk hoefden te investeren. De zijwand van onze hal is met industrieel profielglas afgewerkt. Toch wilden we ook graag een warme touch toevoegen. Dat hebben we verwezenlijkt met parket. Op de verdiepingen ligt dan wel tapijt, wat het warmer maakt. Toch gaan we daar later een verandering doorvoeren en een epoxyvloer plaatsen.”

De woning biedt nog de nodige flexibiliteit. De bureauruimte op de tweede verdieping kan immers omgevormd worden tot twee extra slaapkamers. In de kopwoning is het een kleine bureauruimte die ook een extra slaapkamer kan worden.

Budget

Als architect bemerkt Nils Wollaert dat het gevraagde programma het beschikbare budget meestal overstijgt. Net daarom vindt hij dat je niet mag afdingen op het bouwvolume, maar wel op de afwerkingen. Werken met tijdelijke materialen om nadien volwaardige in te plannen, is zijn boodschap. “Voor de vloeren van onze slaapkamers hebben we voor een vast tapijt gekozen, maar we weten dat hier ooit nog een epoxyvloer komt te liggen. In de nachtgang liggen momenteel metalen cassettes. Die worden nadien gerecupereerd om een tafel van te maken. In de plaats komt dan een glazen vloer die we al in gedachte hadden,” gaat Wollaert verder.

Als men de kennis heeft, is zo veel mogelijk werk zelf verrichten een uitgelezen kans om extra te besparen. “Zowel de funderingen als de dakwerken, het leggen van elektriciteit, sanitair en verwarming heb ik zelf verricht. En ik werk nog altijd aan de keuken.”

Door op afwerkingsmaterialen te besparen, kon het koppel toch investeren in zaken die niet omkeerbaar zijn. “We hebben voor een duurdere gelijmde gevelsteen gekozen. Die biedt ons het intense kleurvlak dat we zochten.”

Energie

Over verwarming hoefde de architect niet lang na te denken. Hij koos resoluut voor vloerverwarming gevoed door een hoogrendementsketel op aardgas. “Zo haal je het maximale rendement uit de hoogrendementsketel. In onze woning is dat een ketel die ook de zonne-energie benut via thermische panelen.”

In de toekomst worden ook fotovoltaïsche panelen gelegd. Daarvoor is in het dak een speciale ruimte voorzien zodat de panelen esthetisch geïntegreerd kunnen worden. Alleen over de keuze van het ventilatiesysteem heeft de architect wat spijt. “Nu is er per kamer een mechanische afzuiging voorzien. We hebben dit laten plaatsen vooraleer het ventilatiesysteem C+ of D op de markt kwam. We hebben ons best gedaan inzake zonwering. Bij de kopwoning is zowel aan het raam van de keuken als de badkamer zonwering voorzien. Bij onze woning is dat niet nodig omdat een beuk ons van de nodige schaduw voorziet. Mocht die boom ooit verdwijnen, dan kunnen we nog altijd zonwering plaatsen. Het technische voorzieningen zijn al getroffen,” besluit de architect.


Bron: Belgisch Budget Bouwboek (2011)

Bekijk eerder verschenen reportages uit het Belgisch Budget Bouwboek

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in