Bouwen en de wet

2 op 3 Belgen bereid tuin te delen met buur

De Belg staat nog weigerachtig ten opzichte van cohousing of delend wonen. Nochtans is twee derde van de bevolking bereid een tuin te delen met andere gezinnen. “De Belg heeft wel interesse in de mogelijkheden van ‘delend wonen’, maar stelt harde voorwaarden,” stelt Bart Aerts, hoofd Urban Planning bij Matexi.
De Belg staat weigerachtig ten opzichte van ‘delend wonen’. Dat in alle leeftijdscategorieën, sociale klassen, regio’s en woonsituaties. Nochtans geeft 67% van de bevolking wel aan om, naast de eigen tuin, een tuin te willen delen met andere gezinnen. Gevraagd naar het eigen gedrag, geeft twee derde (65%) aan de buren goed te kennen en geeft 60% van de Belgen aan dat het al zaken als werkmateriaal en tuingereedschap deelt met de buren of daartoe bereid is. De Belg staat dus wel open voor bepaalde aspecten van ‘delend wonen’ en is dus meer geïnteresseerd in het concept dan hij zelf vermoedt.

Nieuwsgierig maar onzeker

Eén Belg op vijf geeft aan wel nieuwsgierig te zijn naar vormen van cohousing. Slechts één op tien zou op dit moment ook voor deze woonvorm kiezen. De belangrijkste gepercipieerde troeven zijn de betaalbaarheid en de mogelijkheid om gezamenlijke voorzieningen te installeren. Ook geven de Belgen aan interesse te hebben in de woonvorm omdat er gezamenlijke ecologische (energie)oplossingen voorzien kunnen worden en de polyvalente ruimtes toegang geven tot luxe die men zich anders niet kan veroorloven. Daarentegen vergt het onderhoud van de gemeenschappelijke delen duidelijke afspraken over kosten en gedeelde verantwoordelijkheid. Geïnteresseerden stellen de verwachting dat een woning met bijvoorbeeld een gedeelde tuin goedkoper moet zijn. Ze hebben schrik voor gemeenschappelijke en onderhoudskosten.
Een tweede aspect waar de Belg vragen bij heeft, is zijn privacy. De Belg ziet het sociale aspect van ‘delend wonen’ als positief, maar wil daarvoor zijn privéruimtes niet opgeven. Ook een (kleine) privétuin blijft voor velen een vereiste. Dat leidt ertoe dat veel Belgen nog altijd kiezen voor de traditionele woontypes. “Het is niet zo dat de Belg een individualist is die achter een manshoge haag wil wonen. We houden blijkbaar wel van sociaal contact. Tenminste zolang we voldoende privacy vinden wanneer we daar nood aan hebben,” besluit Bart Aerts.
 
Bron: Matexi

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in