Bouwmaterialen

Wat zijn Trespa® platen en waar worden ze voor gebruikt?

Trespa platen zijn vervaardigd uit kunststof en worden het meeste gebruikt als gevelplaten. In de bouwsector kom je dit materiaal steeds vaker tegen. Trespa wordt onder hoge druk en temperatuur samengeperst. De kern bestaat uit houtvezels, welke omgeven worden door een harde beschermlaag. In dit artikel vertellen we je meer over dit veelzijdige bouwmateriaal.

Hoogwaardige gevelbekleding

In den beginne werden Trespa platen speciaal gemaakt om in te zetten als hoogwaardige gevelbekleding. Daarnaast gebruikte men het ook veel bij de eindafwerking van kantoren, andere (bedrijfs)gebouwen en woningen. Men koos altijd voor dit materiaal omdat het bestand is tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Denk hierbij aan de UV-straling van de zon, maar ook fikse regen- en onweersbuien. Trespa platen hebben een hoge kleurvastheid en hoge temperatuurswisselingen hebben ook geen vat op het materiaal. Ook bij een eventuele brand zal het niet smelten, ontploffen of vervormen. Een veilige en stabiele oplossing dus als het aankomt op gevelbekleding.

Houtvezels om de levensduur te verlengen

De houtvezels die bij de samenstelling van de Trespa platen worden gebruikt, zijn om de levensduur te verlengen bewerkt met beschermende hars. Ze worden bij hoge druk en hoge temperaturen samengeperst om de duurzaamheid te verhogen. Het gebruik van deze hoge persdruk verzekert de harde en stevige kern. Daarnaast zorgt een harde toplaag voor een zwaargewicht gevelplaat. Op deze manier heb je alle voordelen van het gebruik van hout, zonder dat je er nadelen bij krijgt.

Gemakkelijk bewerkbaar, onderhoudsvriendelijk en veilig

Je kunt Trespa platen krijgen in standaard en brandvertragende kwaliteit. Uiteraard voldoen ze beiden aan de strengste Europese veiligheidsnormen. Het materiaal is hard, sterk en duurzaam, maar ook goed bewerkbaar. Je kunt Trespa platen qua bewerkbaarheid het beste vergelijken met harde houtsoorten. Je kunt zonder problemen in boren, zagen en frezen. Daarnaast is het ook prima te schilderen of verlijmen. Je bent overigens niet afhankelijk van een saai kleurtje, want Trespa platen zijn beschikbaar in allerlei trendy kleuren. Kant en klaar en op maar bestellen is vaak ook geen probleem, zodat je nog sneller ermee aan de slag kunt gaan. Een regelmatige schoonmaakbeurt met lauw water en een zachte doek is het enige onderhoud dat het nodig heeft. Trespa gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee.

Schilderen

Als je Trespa wilt schilderen (bijvoorbeeld omdat je dakkapel wel weer een likje verf kan gebruiken) dan is het belangrijk om eerst alles goed schoon te maken met een stoffer zodat de ondergrond goed schoon is. Daarna is het vetvrij maken ook een echte must. Doe je dit niet dan zal de verf niet hechten en dan doe je alles voor niets. Na het vetvrij maken is het tijd om de boel licht op te schuren met een korrel P280. Schuur de ondergrond mat, het is vaak niet nodig om de volledige toplaag helemaal te verwijderen. Breng een basislaag aan met een primer welke speciaal gemaakt is voor moeilijke ondergronden. Lag hierna alles of met een hoogwaardig product voor een mooie afwerking. Weet je zelf niet goed hoe je het allemaal moet aanpakken, schakel dan een professionele schilder in.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in