Kachels en haarden

Wat is beter: een gesloten of open haard in huis?

Om de juiste keuze te maken tussen de twee typen haarden moet je met heel wat factoren rekening houden. Een open haard is traditioneler en geeft een rustiek gevoel, waardoor het de favoriete keuze is van mensen die een haard overwegen. Waarom blijven gesloten haarden dan toch ook populair? De verschillen, voor- en nadelen en uiteindelijke winnaar lees je hier. 

Wat is het verschil tussen een open of gesloten haard?

De gemakkelijkste manier om een open van een gesloten haard te onderscheiden is de ruit die al dan niet aanwezig is. Open haarden halen voor de verbranding zuurstof uit de ruimte waar ze zich bevinden. Als je dus een open haard hebt in je woonkamer, dan gaat die haard daar zuurstof uit halen. Het zou dus niet logisch zijn om daar een barrière te maken tussen de haard en de ruimte.
Een gesloten haard met gas bijvoorbeeld gaat gebruik maken van een concentrisch afvalkanaal. Dat houdt in dat er een kanaal binnen een kanaal is. Het buitenste kanaal zorgt in dit geval voor de zuurstof, terwijl het binnenste de verbrande gassen afvoert. Een gesloten haard is dus in veel gevallen een veiliger systeem.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Open haard

Een open haard is gemakkelijker om te plaatsen, is kostenefficiënt op korte termijn en heeft een bepaalde charme die vaak een doorslaggevende factor is. Je bent echter veel warmte verloren door een schoorsteen, waardoor je meer moet stoken en het een minder duurzame optie is dan een gesloten haard. Het zorgt dus niet enkel voor meer vervuiling, maar brengt ook een hogere kost met zich mee op lange termijn.

Gesloten haard

Een gesloten haard vraagt vooral vooraf een grotere investering, die zichzelf op lange termijn dan wel weer terugverdient. Het is een gemakkelijker systeem dat veiliger is, omdat er een barrière is tussen de leefruimte en het vuur. Verbrande gassen komen ook niet vrij in de ruimte waar de haard geplaatst is. Daarnaast ligt de CO-uitstoot lager dan bij een open haard, wat het de duurzamere keuze maakt.

Welke haard is de winnaar?

Over het algemeen kunnen we wel besluiten dat gesloten haarden de betere keuze zijn. Ondanks dat het eerst een grotere investering vraagt, verdient het zich op lange termijn terug. Dat komt omdat je in tegenstelling tot een open haard de energie optimaler gebruikt. Je krijgt bovendien sneller en meer warmte dan bij een open haard, en het is een duurzamere keuze. Een tip als je gaat kiezen voor een gesloten haard: door de eerder vernoemde voordelen kan je best een model kiezen dat ook een eyecatcher is, zoals een inbouwcassette. Zo geniet je van de voordelen van een gesloten haard en ook het rustieke uiterlijk van een open model.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in