De zoektocht naar vastgoed
Interieurarchitect
Decoratie

Waarom landelijk wonen zo aantrekkelijk is

De Nederlandse en Belgische steden worden steeds voller en steeds meer mensen zijn ontevreden met het leefklimaat in de stad. Niet voor niets is het aantal mensen dat hun woning in de grote stad omruilt voor een rustieke plattelandswoning nog nooit zo groot geweest. Ook een tweede woning in de buitengebieden zijn razend populair. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. Als u misschien vanwege uw werk of studie gebonden bent aan de grote stad en toch van een landelijke woonomgeving houdt, dan zijn er mogelijkheden. Dit betreft dan vooral de aankleding van uw stadswoning tot een woning in landelijke stijl.

Hierom is de landelijke omgeving zo populair

Bij veel mensen leeft de wens om landelijk te wonen. Wat maakt dit nu eigenlijk zo aantrekkelijk? Het belangrijkste waarom mensen naar het platteland trekken, is de rust en de natuur. De natuurlijke omgeving in de stad vindt u alleen maar in een park. Op het platteland heeft u bossen, heides en weilanden altijd binnen handbereik. U heeft geen last van toeterende auto´s met vervuilende uitlaatgassen en dikwijls heeft u alle ruimte om met uw fiets van de weg gebruikt te maken. Ook het uitzicht is in een landelijke omgeving meestal veel beter. U heeft hier een weids uitzicht met soms nog koeien in de wei en zonder uitkijk op hoge woontorens en drukke straten. Kortom, het leven op het platteland zal veel rustiger en minder jachtig zijn.

Verschillende landelijke woningsoorten

Natuurlijk is de landelijke omgeving het belangrijkste punt om landelijk te gaan wonen. Maar ook de aankleding van de woning is van groot belang. Onder een landelijke woning kunnen verschillende woningtypes vallen.

Denkt u aan een landelijke omgeving, dan denkt u aan een boerderij. Uiteraard niet de klassieke boerderij, maar de moderne prachtig gerenoveerde woonboerderijen zoals bijvoorbeeld de vierkantshoeve zijn een uitstekend voorbeeld van typische landelijke woningen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de typische Engelse cottage. Dit zijn schattige huisjes die vaak op het Engelse platteland zijn terug te vinden en met een karakteristiek Engels landelijk interieur. Wonen in een cottage is niet voor iedereen weggelegd, maar wonen in cottage stijl kan in iedere woning als u het interieur aanpast.

Daarnaast zijn er ook de meer luxueuze landelijke woningen. Denkt u hierbij aan een groot landhuis, een herenhuis of zelfs een kasteel. Ook hier geldt weer dat niet iedereen een dergelijke woning kan veroorloven, maar dat u in uw huidige woning wel het interieur in de stijl van deze woningen kunt aanpassen.

De woning landelijk aankleden

Het klinkt allemaal mooi om op het platteland in een landelijke omgeving te wonen. De realiteit kan anders zijn. U woont misschien wel in een rijtjeshuis, bovenwoning of een appartement. Niet echt woningen met een landelijke uitstraling. Toch is landelijk wonen alsnog mogelijk, door uw woning landelijk in te richten. U heeft weliswaar niet de landelijke omgeving, maar zodra u uw woning binnenstapt voelt u de rustieke sfeer en zult u helemaal rustig worden. Uiteraard zijn hier wel de nodige aanpassingen voor nodig, maar een zeer grote verbouwing hoeft niet altijd. Met soms simpele aanpassingen kunt u uw interieur al helemaal in landelijke stijl krijgen.

Wat moet centraal staan in een landelijk ingerichte woning?

Het belangrijkste is dat een landelijk ingerichte woning voor sfeerschepping zorgt. Gezelligheid en warmte moeten centraal staan. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt alle mogelijkheden inzetten, maar ook kiezen voor een paar aanpassingen. De basis voor landelijke gezelligheid en sfeer is de kleurstelling. Een landelijk interieur bestaat meestal niet uit uitgesproken kleuren. Gebruik hiervoor het liefste natuurlijke kleuren, aardekleuren of rustige kleuren. Denk hierbij aan grijs, beige, bruin of donkerrood. U kunt ook wit als basiskleur aanhouden en afwisselen met enkele typische landelijke kleuren. Dit houdt overigens niet in dat u helemaal geen gebruik mag maken van wat fellere kleuren, maar doe dit met mate. Dit kan met een kleine wand in een wat uitgesproken kleur, terwijl de overige wanden rustig van kleur blijven. Wilt u een wat luxe landelijk interieur, dan doen kleuren als koningsblauw of paars het ook goed.

Meubels in een landelijk interieur

Wanneer het over meubels gaat in een landelijk interieur, dan komt de vraag naar boven welke soort materialen het beste in dit interieur passen. Een soort materiaal mag niet ontbreken in uw interieur en meubels en dat is hout. Hout heeft van nature al karakter en straalt gezelligheid uit. Er zijn meer dan voldoende meubels te vinden waarin hout is verwerkt, ook meubels die aan uw smaak voldoen. Uiteraard mag een mooie houten vloer ook niet ontbreken. Dit kan een massief houten vloer zijn, maar als dit te kostbaar is, dan is een fraaie laminaatvloer een goed alternatief. Ook gordijnen mogen niet ontbreken in een landelijk interieur. Gordijnen zijn sfeerbepalend en zijn in diverse soorten stoffen te verkrijgen. Dikke, velours gordijnen creëren extra warmte in een interieur en zorgen voor de nodige intimiteit.

Landelijke aankleding en woonaccessoires

Als u een houten vloer, de juiste kleuren aan de muur en landelijke meubels heeft, dan is het tijd voor de afwerking van uw landelijke interieur. Landelijke verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. Hiermee creëert u ook in de avonduren gezelligheid en sfeer. Landelijke lampen zijn in allerlei designs te verkrijgen. En hierbij heeft u keuze uit landelijke lampen voor aan de gevel, zowel binnen als buiten, maar ook staande lampen en hanglampen. De lantaarnlampen zijn een goed voorbeeld van populaire landelijke lampen. Verder kunt u het landelijke interieur afwerken met gezellige kussentjes in banken en stoelen, plaids, gezellige planten, rieten mandjes of mooie potten en vazen. Een open haard met een mooie afwerking in bakstenen en sierelementen is steeds een eyecatcher in huis. Vuur heeft ons altijd aangetrokken en zorgt eveneens voor de nodige intimiteit.

Op een salontafeltje zorgen kaarsen ook voor de nodige gezelligheid. Tegenwoordig heb je kaarsen in alle geuren en kleuren. Ook de formaten zijn legio. Combineer verschillende formaten op bijvoorbeeld een plateau om een mooi effect te verkrijgen. Hebt u liever geen kaarsgeur of bent u bang van brandgevaar? Gebruik dan een LED module in een kaarshouder. Tegenwoordig zijn er zelf holle kaarshuizen waarin u LED modules kan plaatsen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in