Verwarming
Energie

Verwarming installatie: mogelijkheden en kosten

Bij het installeren van een nieuwe verwarming kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. We kennen allemaal de installaties op gas: maar er zijn ook steeds meer huishoudens die kiezen voor een duurzame oplossing zoals een warmtepomp of zonneboiler. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor verwarmingsinstallaties en de kosten.

Verwarming kiezen: de mogelijkheden

Wanneer je toe bent aan een nieuwe verwarming is dat een geschikt moment om eens goed na te denken over je wensen en de toekomst. Steeds meer mensen gaan over op gasvrij wonen of kiezen een duurzamere oplossing. Het is ook goed om te kijken naar de mogelijkheden: niet iedere woning is voor elk type verwarming geschikt. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden. Op zoek naar meer informatie? Lees hier alles over je verwarming.

1. Verwarming op gas

Een verwarmingsinstallatie op gas biedt een relatief goede prijs- kwaliteitverhouding. Als je kijkt naar duurzamere oplossingen, is een installatie op gas nog altijd de goedkoopste optie. De beste optie voor een verwarmingsinstallatie op gas is de hoogrendementsketel, ook wel hr-ketel genoemd. Nieuwe hr-ketels werken zuinig en efficiënt en zijn voorzien van een betere warm watervoorziening. Wanneer je kiest voor een nieuwe hr-ketel, verhoogt niet alleen je wooncomfort maar ook de woningwaarde. Deze behalen een rendement van wel 100 tot 107%: dit betekent dat er geen warmte verloren gaat. Op deze manier bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening, wat zeker met de huidige gasprijzen zeer welkom is.

2. Installatie op mazout

Wanneer je woning niet is aangesloten op het gas, is een installatie op mazout het meest populaire alternatief. Kies jij voor een installatie op mazout? Dan krijg jij je eigen mazouttank waar het mazout kan worden opgeslagen. Het grote voordeel is dat je niet afhankelijk bent van een netwerk en de wisselende gasprijzen. Daarbij gaan mazoutketels langer dan 30 jaar mee: hierdoor verdien je de investering in de loop der jaren makkelijk terug.

3. Installatie op vaste brandstof

Iedereen kent ze vast wel: hout- en pelletkachels. Deze zijn relatief goedkoop in de aanschaf en verwarmen je woning snel door het hoge rendement. Het grote nadeel is dat je maar één verdieping kunt verwarmen en dat ze geschikter zijn in kleinere woningen. Op zoek naar een meer ecologische optie? Dan is een biomassaketel geschikt. Deze hebben alleen wel een hoge aanschafprijs tussen de €5.000,- en €20.000,-, maar de gebruiskosten zijn laag.

4. Installatie met warmtepomp of zonneboiler

Een goede stap richting een duurzame wereld doe je met de installatie van een warmtepomp of zonneboiler. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of grond om hiermee het verwarmingssysteem in huis te verwarmen. Een warmtepomp werkt samen met je cv-ketel: wanneer de pomp niet voldoende warmte opwekt, neemt de ketel het over. Een zonneboiler bevat water wat wordt opgewarmd door straling van de zon. Dit water wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Op zoek naar een verwarmingsinstallateur? Neem een kijkje op deze Verwarming gids: hier vind je een handig overzicht van alle monteurs in Vlaanderen.

Kosten verwarming installatie

De prijs van de hr-ketel ligt gemiddeld tussen de €1.500,- en €3.500,-. Is jouw woning niet aangesloten op het gas? Een mazoutketel kost gemiddeld tussen de €4.700,- en €7.500,-. Een goedkopere oplossing is een pelletkachel: dit kost gemiddeld €800,- tot €5.000,-.

Wanneer je kiest voor een duurzame oplossing zoals een warmtepomp, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €7.500,- en €25.000,-. Een zonneboiler is een stuk goedkoper: de kosten variëren tussen de €3.000,- en €6.000,-.

Alle prijzen zijn inclusief btw en installatiekosten. Wist je dat je recht hebt op een premie wanneer je een energiezuinige verwarming laat installeren? Er zijn verschillende premies beschikbaar om je woning zuiniger te kunnen verwarmen. Meer informatie daarover vind je op Vlaanderen.be.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in