Ventileren

Ventilatiesystemen voor goede verluchting

Goed verluchten is belangrijk, dat weten we allemaal. Door de coronacrisis zetten we met z’n allen nog meer het raam open of investeren we in ventilatiesystemen om regelmatig de lucht die we inademen te verversen. Nog geen ventilatiesysteem? Wij vertellen je waarom je er gauw een moet aanschaffen.

Goed verluchten is belangrijk

We weten allemaal dat het belangrijk is om regelmatig je ramen open te zetten om frisse lucht binnen te laten. 15 minuutjes is al een goed begin om de lucht te verversen. Op die manier verwijder je vervuilende stoffen in huis, maar ook onaangename geurtjes en verhoog je het zuurstofgehalte. Nu, verluchten is iets wat je occasioneel doet. Je zet bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds het raam 15 minuten open of laat je ramen wat langer op klikstand staan. Ventileren daarentegen gebeurt de hele dag door en zorgt voor een continue luchtverversing aan de hand van een ventilatiesysteem. Handig voor thuis, maar zeker in openbare gebouwen, scholen of bedrijven kan je eigenlijk niet langer zonder ventilatiesysteem.

Is een ventilatiesysteem nuttig?

Volstaat het dan niet om af en toe elke kamer eens goed te verluchten? Als je gezonde lucht wil inademen, volstaat enkel verluchting niet. Door te ventileren laat je echter constant vervuilde binnenlucht naar buiten stromen en krijg je verse buitenlucht binnen. Dat zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het binnenmilieu. Jij ademt dus gezondere lucht binnen en verbetert je gezondheid. Alles begint met een goed ventilatiesysteem dat constant de lucht ververst, maar daarbij wordt gebruik gemaakt van filters. Het is heel belangrijk om die filters regelmatig te verversen, anders heeft zo’n ventilatiesysteem niet veel nut. Wie gebruik maakt van een Soler & Palau filter zit meteen voor een half jaar goed. Houd wel rekening met de omgeving van het gebouw: hoe slechter de luchtkwaliteit, hoe sneller je de filter moet vervangen. In de stad zal je deze filter dus sneller moeten inwisselen voor een nieuw exemplaar dan op het platteland.

Houd je ventilatiesysteem proper

Je mag nog zo’n goed ventilatiesysteem en filters - bijvoorbeeld van Lemmens - hebben, toch is goed onderhoud belangrijk voor een optimale werking. Ventilatieopeningen in een woning mag je niet afsluiten, anders kan de lucht er niet meer door. Vergeet ook je ventilatieroosters niet regelmatig schoonmaken, want daar verzamelt stof en vuil zich en dat verspreidt zich via de lucht. Ook de luchtkanalen moet regelmatig gereinigd worden, want ook daar hoopt vuil zich op waardoor de diameter van het kanaal verkleint en er minder verse lucht wordt uitgeblazen. Daarnaast laat je je ventilatiesysteem best om de twee jaar controleren door een erkend onderhoudsmonteur.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in