Verf en behang

Schilderwerk onderhouden: tips

Schilderwerk onderhouden is belangrijk, omdat schilderwerk een belangrijke beschermende functie heeft. Dit geldt niet alleen voor buitenschilderwerk, maar ook voor binnenschilderwerk op bijvoorbeeld trappen en meubels. Door het schilderwerk regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur van het schilderwerk. Ook de kwaliteit blijft behouden. In deze blog lees je handige tips voor het onderhouden van het schilderwerk!

Tip 1: Maak het schilderwerk regelmatig schoon

Een belangrijk onderdeel van schilderwerk onderhouden is het schoonmaken ervan. Doordat zeker het buitenschilderwerk wordt blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, kan het zijn dat vuil zich hecht aan de verf. Ook het zonlicht heeft een negatieve invloed op het schilderwerk: wist je dat verf kan wegbranden?

Het schoonmaken van het buitenschilderwerk is erg waardevol: je kunt namelijk tegelijkertijd direct de inspectie uitvoeren. Met schoon schilderwerk zie je beschadigingen eerder. Het schoonmaken van het schilderwerk doe je gewoon met water en een zachte doek. Je hebt geen schoonmaakmiddel nodig, omdat dit juist beschadigingen aan de verf kan veroorzaken.

Tip 2: Inspecteer het schilderwerk

Het wordt aangeraden om het buitenschilderwerk iedere 5 jaar te vernieuwen. Voor binnenschilderwerk geldt 7 jaar. Tussendoor is het belangrijk om het schilderwerk regelmatig te inspecteren., ook binnenshuis. Voor binnenschilderwerk geldt dat verf in badkamers en op trappen eerder aan onderhoud en vernieuwing toe zijn dan het schilderwerk op muren en plafonds. Dit heeft te maken met diverse factoren, zoals hoe intensief het geschilderde oppervlak wordt gebruikt en vocht.

Het handigst is om dit te doen wanneer je het schilderwerk schoon hebt gemaakt. Het is vaak goed te zien wanneer het schilderwerk kwaliteit verliest. Let bij de inspectie op de hechting van de verf. Bladert deze af? Dan is je schilderwerk toe aan onderhoud. Dit geldt ook wanneer je scheuren en barsten ziet of wanneer de verf begint te poederen.

Het wordt aangeraden om het schilderwerk minimaal twee keer per jaar nauwkeurig te inspecteren. Vooral het buitenschilderwerk krijgt door weersomstandigheden veel te voorduren: het is belangrijk dat de verf van goede kwaliteit blijft zodat het hout optimaal wordt beschermd tegen neerslag en vocht.

Tip 3: Ventileer dagelijks je woning

Naast het schoonmaken en inspecteren van het schilderwerk, is er binnen nog iets wat je kunt doen om je schilderwerk van goede kwaliteit te houden. Dat is namelijk ventileren.

Zeker in vochtige ruimtes zoals badkamers is dit erg belangrijk voor het behoud van het schilderwerk. Maar ook voor het schilderwerk in de rest van je woning kan het zeker geen kwaad. Slechte ventilatie zorgt voor vlekken, aanslag of zelfs schimmel in de verf. Ventileer daarom je woning elke dag minimaal 15 minuten. Dit is al voldoende om de lucht in je woning te verversen.

Ben je op zoek naar meer informatie over schilderwerk en het onderhouden daarvan? Neem dan eens een kijkje in deze handige schildergids. Hier vind je alle informatie die je zoekt!

Tip 4: Schakel een schilder in

Schilderonderhoud kun je in principe eenvoudig zelf doen. Het is ook een optie om hiervoor een schilder in te schakelen. Is je schilderwerk aan vernieuwing toe? Wanneer je een schilder inschakelt, ben je verzekerd van een goede kwaliteit schilderwerk. Daarnaast geven de meeste schildersbedrijven garantie.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in