Elektrotechnieken

Met smart home je kamer omtoveren tot voetbalstadion

Hoe lang is het geleden dat je in een voetbalstadion bent geweest om daar een spannende match te bekijken? Denk je met nostalgie terug aan die tijd dat je kon juichen met je kameraden wanneer er een prachtige goal werd gescoord? Nu zit je op de bank en voelt het toch anders, een televisiescherm is toch wel een andere beleving dan in een echt stadion. We kunnen je niet eventjes naar het voetbalstadion brengen, we kunnen je wél helpen om de sfeer van de match naar jouw huis te halen. Daarvoor gebruiken we alle mogelijkheden die huisautomatisering te bieden heeft.

Niet allemaal rozengeur en maneschijn

Sinds de Corona pandemie is uitgebroken zijn sociale activiteiten veranderd, misschien wel voor altijd. Want er kan natuurlijk altijd een volgende uitdaging op ons pad verschijnen, met of zonder ‘social distancing’. Natuurlijk gaat er niets boven een match beleven in een voetbalstadion, toch kleven er ook nadelen aan. Lange rijen bij de ingang, bij de toiletten, bij de snack stand en achteraf op de parking. Het kan heel prettig zijn om met een knop op de afstandsbediening direct in het stadion te staan zonder wachtrijen. En als je wat vrienden uitnodigt kun je er thuis een mooi feest van maken, in de huiskamer of in de achtertuin.

Het oog wil ook wat

Een televisie kan niet groot genoeg zijn toch? Wanneer je een echt stadion gevoel wilt beleven is een projector de beste oplossing. Die kan een beeld van meters groot op de wand of een projectiescherm weergeven. Het grootste nadeel van een projector, naast de plaatsing, is de lichtopbrengst. Met daglicht kun je niet altijd voldoende zien, als je de kamer kunt verduisteren hoeft dit geen bezwaar te zijn. Overweeg daarom verduisterende gordijnen op te hangen, dit biedt ook zonder match op de televisie meer privacy. Wanneer je kiest voor een elektrische gordijnrails, zoals de PoweredBlinds van Somfy die je op afstand kunt bedienen, kun je op ieder moment van de dag de kamer donker maken. En omdat we onze ‘smart home’ flink aan het werk willen zetten, koppelen we er een slimme lichtsensor aan. Zo zullen de gordijnen sluiten zodra het buiten donker wordt.

Licht uit, spot aan

Wat is jouw favoriete kleur licht? Dat hangt waarschijnlijk van de gelegenheid af. Met multicolor verlichting kun je niet alleen de kleur van het licht veranderen, maar ook de sfeer in huis bepalen. Zo zijn er Philips Hue lampen met een kleur die zowel warm-wit als koel-wit kunnen branden. In combinatie met een dimmer kun je hier al veel kanten mee op. In een voetbalstadion worden bijvoorbeeld daglicht lampen gebruikt met een koele tint, voor een thuisbioscoop zul je eerder voor gedimd warm-wit kiezen. Je kunt via de bijbehorende app per ruimte verschillende scenario’s instellen, die je met een tik op het scherm kunt oproepen.

Goal!!!!!!

Het gevoel van een stadion waar iedereen uit z’n dak gaat maak je thuis met een subwoofer. Die zorgt voor de diepe basgeluiden die je huis op zijn grondvesten zal doen schudden. Licht de buren wel eventjes in, of nodig ze uit om de match te komen volgen. Slimme luidsprekers komen in alle soorten en maten, van heel bescheiden tot ware monsters die een muur van geluid kunnen produceren. Veel van dit soort speakers zoals de Sonos lijn of die van JBL kun je draadloos aan elkaar koppelen. Zo is het niet altijd nodig om een home cinema set te plaatsen, je kunt ook wanneer dit gewenst is alle luidsprekers in huis verzamelen voor een groots geluid.

Wie is de scheidsrechter?

In een smart home moet ook een slim brein aanwezig zijn. Je wilt zelf van de wedstrijd genieten, dus je besteed het denkwerk liever uit. De Somfy TaHoma is een dergelijk apparaat. Dit is een ‘bridge’, een kastje dat aangesloten wordt op de internet router, waarmee je het beheer van meerdere apparaten centraal kunt regelen. Ook hier kun weer voorkeursprogramma’s maken, zo kun je van ‘normaal’ naar ‘voetbal’ schakelen of andersom. De TaHoma werkt samen met producten van gerenommeerde merken waaronder Philips, Sonos, Velux en Honeywell, zo stel je een eigen team samen van slimme apparaten.

Toch naar het voetbalstadion?

Nu je een slimme woning hebt ingericht, kun je ook eens wat vaker op pad gaan. In dat geval is het een goed idee om ook een bewakingscamera te installeren. Een IP camera voor outdoor of indoor kun je ook weer koppelen aan het centrale systeem. Koppel dan bijvoorbeeld de binnen- en buitenverlichting aan het alarm, zodat de woning optimaal beveiligd is. Zo kun je zorgeloos genieten van een match in het voetbalstadion, of ga gewoon lekker iets anders doen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in