De verhuisgids

Maak het jezelf makkelijk met deze verhuistips

Verhuizen: een stressvolle gebeurtenis. Dit begint eigenlijk al zodra je een woning hebt gekocht of een huurhuis hebt gevonden. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met deze verhuistips, opgesteld in samenwerking met VSNM, komt dat helemaal goed!

De voorbereiding

Zodra je de sleutels van je nieuwe woning hebt ontvangen, kan het klussen beginnen! Terwijl er druk geklust wordt, zijn er nog genoeg praktische zaken die gedaan moeten worden ter voorbereiding op de verhuizing. De eerste is het plannen van een verhuisdag en het inschakelen van hulp bij de verhuizing: bijvoorbeeld een verhuisbedrijf en/of vrienden en familie.

Een verhuisbedrijf is absoluut een aanrader: verhuisbedrijven nemen veel werk uit handen zodat jij je kunt focussen op belangrijke zaken. Ook bieden verhuisbedrijven vele extra diensten, zoals het bezemschoon opleveren van je oude woning. Verhuizers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om je verhuizing zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Je bepaald zelf wat de verhuizers doen en wat je zelf wilt doen.

Het is belangrijk om verzekeringen, energiecontracten, scholen en zelf zorg zoals een huisarts, tandarts en apotheek, te regelen. Begin ook alvast met het doorgeven van adreswijzigingen. Je kunt in deze fase ook alvast beginnen met het opruimen, inpakken en sorteren van je spullen en het demonteren van meubels die je niet meer nodig hebt. Hiervoor is het slim om genoeg inpakmateriaal en verhuisdozen in huis te halen.

3 dagen voor de verhuizing

De verhuisdag komt steeds dichterbij: spannend! In deze fase kun je lekker doorgaan met het inpakken van spullen. De spullen die je nog nodig hebt, pak je natuurlijk nog niet in. Wacht hiermee tot de verhuisdag zelf.

Daarnaast is het handig om de koelkast en vriezer langzaamaan te legen: voor de verhuizing moet de vriezer namelijk ontdooid zijn. Begin ook met het opruimen en schoonmaken van je oude woning en doe boodschappen voor de verhuisdag.

De verhuisdag

Op de verhuisdag zelf kun je de laatste spullen inpakken en beginnen met het demonteren van de laatste meubels. Daarna is het tijd om de gehuurde verhuiswagen of verhuislift op te halen en de taken onder de aanwezigen te verdelen. Dan kan de verhuizing beginnen! Begin met het inladen van de verhuiswagen. Doe dit zo logisch mogelijk.

Wanneer je bent aangekomen bij je nieuwe woning, controleer dan tijdens het uitladen de inboedel op eventuele schade. Zorg ook dat de dozen en meubels direct naar de juiste kamer worden gebracht. Dit scheelt een hoop heen en weer gesjouw. Breng aan het einde van de dag de gehuurde verhuiswagen en/of lift weg.

Op de verhuisdag of kort daarna is het tijd om de oude woning op te leveren. Schrijf de meterstanden op en controleer of het huis schoon en netjes is. Sluit alle ramen en deuren en zet de lichten en de verwarming uit. Mocht je wat vergeten zijn, dan kom je dit tijdens de controle tegen. Lever de sleutels van je oude woning in bij de makelaar of verhuurder van de woning.

Na de verhuizing

Zo, de verhuizing zit erop. Tijd voor leuke dingen zoals het uitpakken van dozen, in elkaar zetten van meubels en inrichten van je woning. Bedank de mensen die geholpen hebben met leuke bedankjes en plan eventueel een housewarming. Nog een laatste praktische tip: Ben je verhuist naar een andere gemeente? Je hebt uiterlijk 5 dagen de tijd om je aan te melden in de nieuwe gemeente.

Op zoek naar meer informatie? Lees hier alles over verhuizen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in