De verhuisgids

Daarom verhuis je best niet in het zwart

Het servies en de kleren zitten in dozen. En ook de meubels staan klaar om van je oude woning naar je nieuwe thuis te gaan. Nu wil je geld besparen door te verhuizen in het ‘zwart’. Maar is dat wel een goed idee? Neen, want voor je weet, ben je een pak extra geld kwijt en zit je opgezadeld met nog andere lasten.
Zelf verhuizen is niet meteen het beste idee, dat je kunt hebben. Er komt immers veel meer bij kijken dan je eerst verwacht. Er kruipt onnodig veel tijd en geld (bijvoorbeeld de huur van een verhuiswagen en heb je daar een rijbewijs voor?) in terwijl je niet zeker bent van een goed resultaat, een verhuis zonder brokken.

Toegegeven, het klinkt dan interessant om snel een paar euro’s te besparen door in het zwart te werken. Toch is dat het niet waard in tweede instantie.

Zwart = problemen

 Omdat er geen contract is opgesteld, garandeert niets je dat:
  • De verhuizer zich aan de afgesproken timing houdt
  • De prijs plots niet flink de hoogte in gaat
  • Er niet geknoeid wordt bij de verpakking
  • Je onherstelbare schade oploopt
  • Eventuele schade wordt terugbetaald
  • Er geen zaken tijdens de verhuis verdwijnen

Gerechtelijke vervolging

Hebben al deze argumenten je nog niet overtuigd, denk dan aan de risico’s die je als opdrachtgever loopt. Word je betrapt dan volgt gerechtelijke vervolging. Hierbij kun je een boete krijgen tot € 12 500 en zelfs een mogelijke gevangenisstraf. Indien er iets gebeurt met de zwartwerker, moet jij een hoge schadevergoeding betalen. Ook ben jij verantwoordelijk voor mogelijke schade aan de omgeving of gebouwen.

Belgische Kamer der Verhuizers

Waarschijnlijk ben je ondertussen overtuigd geraakt om bij je verhuis beroep te doen op een erkend verhuizer. Zoek je er eentje? Surf dan naar de website van de Belgische Kamer der Verhuizers
 
BronBelgische Kamer der Verhuizers

Auteur: Daan Slingers – Juni 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in