Bouwmaterialen

Lenteschoonmaak: ook voor je materiaal

Met het mooiere weer en de langere dagen moet elk huis eraan geloven: het is tijd voor de lenteschoonmaak. En terwijl je misschien al in de weer bent met vod, stoffer en blik, wordt iets anders al jaren jammerlijk vergeten: je klusmateriaal. Wanneer heb je dat voor het laatst een grondige schoonmaakbeurt gegeven? Geloof ons, als je dit jaar je lenteschoonmaak doortrekt naar je werkkoffer en atelier, heb je daar een heel jaar plezier van. Met deze tips weet je alvast hoe je eraan kan beginnen.

Maak een inventaris

Ken je het gevoel: je loopt in de doe-het-zelfzaak en je loopt voorbij de boorkopjes. ‘Toch maar weer een paar meenemen, voor het geval dat…’ Of dat schuurpapier dat je zo graag gebruikt staat in promotie, dus je koopt een extra grote voorraad. Begrijpelijk, maar ondertussen weet je niet meer wat je precies liggen hebt. Begin je materiaal schoonmaak daarom met een grondige inventaris. Verzamel ten eerste alles wat je hebt. Echt alles: ga overal in huis op zoek naar klusmateriaal. Je vindt het op de gekste plaatsen! Overschouw de buit, sorteer per categorie en wees streng! Overweeg weg te doen wat je nooit gebruik, wat kapot of versleten is en wat je onnodig dubbel hebt. Klaar? Noteer nu precies wat je over hebt. Daar heb je je inventaris!

Vul aan wat ontbreekt

Nu je je inventaris gemaakt hebt, zie je niet alleen wat je teveel hebt, maar ook wat ontbreekt. Die uitgebreide dopsleutelset komt een aantal stuks te kort. Had je die ooit aan iemand uitgeleend? En waar is dat zaagblad naartoe dat op je favoriete machine past? Maak van dit moment gebruik om alles aan te vullen, zodat je weer complete sets hebt en je tijdens het klussen geen onnodige tripjes naar de doe-het-zelfzaak moet doen.

Alles op zijn plek

Geef nu alles een vaste plaats. Misschien had je al een goed georganiseerde werkruimte – dan leg je alles op zijn plaats terug. Was dat niet het geval, dan is het nu een uitgelezen moment daar werk van te maken. Je ziet wat je hebt, dus weet je ook welke plaats je nodig hebt. Hang tools die je vaak gebruikt binnen handbereik en stop machines die je slechts sporadisch nodig hebt wat verder weg, in de hogere kasten bijvoorbeeld. Houd hier ook altijd rekening met de veiligheid – je wil niet dat je kinderen je zaagbladen ontdekken.

Het allerlaatste werk? Je gereedschapskoffer op punt zetten. Had je er al een? Geef ‘m dan een grondige schoonmaakbeurt en vul hem opnieuw op – eventueel met een aantal splinternieuwe tools. Had je nog geen goede koffer of is je huidige echt aan vervanging toe? Dan kan je nu naar de winkel reppen om je keuze te maken tussen de vele gereedschapskoffers gevuld met al je nieuwe favoriete tools.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in