Bouwwerken
Elektrotechnieken
Bouwen in de toekomst
Energie

Kan ik zelf een laadpaal thuis installeren?

Wanneer je een elektrische auto hebt wil je logischerwijs ook een laadpaal thuis. Dit heeft namelijk een groot aantal voordelen. Zo is het goedkoper (soms zelfs bijna gratis), heb je nooit last van wachtrijen en rij je altijd weg met een volle accu! Heb je eenmaal een laadpaal gevonden die voldoet aan jouw wensen, dan hoeft deze enkel nog te worden geïnstalleerd. Kan en mag je dat zelf doen? In dit artikel leggen we het je uit.

Het is niet verboden, maar wel afgeraden

Om te beginnen: je mag zelf een laadpaal thuis installeren. Het gaat namelijk om eigen grond. Of het een goed idee is om zelf te doen is de tweede vraag, je moet namelijk best wel technisch onderlegd zijn om het zelf te kunnen. Bovendien zul je in de meeste gevallen met krachtstroom te maken krijgen, dit is voor een leek een gevaarlijke ingreep.

Bij de installatie van een laadpaal komen verschillende zaken kijken. Zo zal er in de meeste situaties moeten worden gegraven en geboord. Dit kan beste een zware taak zijn en het kan ook zijn dat je hier speciale apparatuur voor nodig hebt. Bovendien zal er in een hoop gevallen een dynamic load balancing module (een speciale module in de meterkast die ervoor zorgt dat er geen kortsluiting kan ontstaan) moeten worden geplaatst, dit is een vrij technische ingreep. Ook dit kan niet iedereen zomaar. Wij adviseren daarom ook altijd om te kiezen voor een gecertificeerde installateur.

Wil je het toch zelf doen?

Indien je het toch zelf wil doen zijn er een aantal stappen die moeten worden doorlopen. Om te beginnen zal de meterkast moeten worden voorbereid. Dit houdt in dat je een aparte groep moet maken in je meterkast en deze kabel vervolgens via de muur naar buiten moet trekken. Wil je dynamic load balancing gaan gebruiken en zit dit niet in de hardware verwerkt, dan zal er ook een losse module moeten worden geplaatst in de meterkast.

Vervolgens zal er een goot gegraven moeten worden voor een stroom- en UTP-kabel. Deze zullen eindigen bij de laadpaal. Wanneer dit is gebeurd, kan de lader worden geplaatst op de gewenste plek. Indien de lader in de grond wordt geplaatst zal er eerst een kuil moeten worden gegraven. Als de lader aan de muur komt te hangen zullen daar gaten moeten worden geboord ter bevestiging.

Zodra alles is aangesloten is het tijd voor het testen en activeren van de laadpaal. Dit gebeurd normaliter met een testkastje die een elektrische auto kan simuleren. Heb je zo’n kastje niet, dan zal je gebruik moeten maken van een elektrische auto. Het activeren van de lader kan vaak via de applicatie van de desbetreffende leverancier.

Hoewel het bovenstaande vrij eenvoudig klinkt, komen er veel details bij kijken. Wil je graag de laadpaal zelf installeren, zorg dan dat je weet wat je doet en geen onnodige risico’s neemt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in