Energie

Creatief met hernieuwbare energie

De zon en de wind kennen we al lang als vorm van hernieuwbare energie. Alleen zijn de manieren om die te capteren niet altijd even mooi. Wellicht niet voor lang meer, want intussen lanceren enkele bedrijven creatieve varianten op wat we vandaag al kennen aan zonnepanelen en windturbines.

Beslis zélf over je energieverbruik met SolPad

Dankzij het slimme zonnepaneel SolPad van bedrijf SunCulture Solar beslis jij voortaan zelf waar je opgevangen zonne-energie naartoe gaat. Het zonnepaneel is 100% geïntegreerd en is uitgerust met baanbrekende batterijopslag en een omvormer. Volgens SunCulture Solar is het zelfs de “dunste, lichtste en krachtigste volledig geïntegreerde zonnepaneeltoestel ter wereld”. Het systeem zal verkocht worden voor op een dak, maar ook als een apart paneel dat je gewoon op je balkon of terras zou kunnen zetten.

Zonnepanelen: de game

De software SolControl laat je weten wanneer en hoe je energie verbruikt én geeft tips hoe je daarop kan besparen. Vervolgens kun je via een app zelfs kiezen naar welke apparaten de zonne-energie gestuurd wordt! Televisie laten aanstaan voordat je vertrok? Geen probleem, de slimme app geeft zelfs dat aan, mét optie om hem vanop afstand uit te schakelen. Geniaal!

Tesla presenteert zonnepaneel in de vorm van … een dakpan

Geen zin in onaantrekkelijke zonnepanelen op je dak, maar wél in alle voordelen ervan? Goeie timing, want de grote baas van Tesla, Elon Musk is in zee gegaan met zonnepaneleninstallateur SolarCity. Resultaat? Een knap ‘zonnepaneel’ dat traditioneel design overtreft en praktisch onzichtbaar is. 
De dakpannen hebben een speciale coating, waardoor ze er vanuit de meeste hoeken uitzien als gewone dakpannen. Enkel als je recht op de pannen kijkt, zie je dat het zonnepanelen zijn. Ze zijn gemaakt van kwarts, waardoor ze superlang meegaan én geen twee dakpannen dezelfde zijn. Je kunt bovendien kiezen uit vier stijlen: de Tuscan Glass Tile (traditionele pannen), Slate Glass Tile, Textured Glass Tile en Smooth Glass tile.
 

Efficiënt?

De dakpannen van Tesla zijn een paar luttele procentjes minder efficiënter dan standaard zonnepanelen, maar het knappe design maakt dat meer dan goed. Over de kostprijs is nog weinig bekend, behalve dan dat het geheel minder zou kosten dan een nieuw dak met zonnepanelen.

Ontwerp je eigen zonnepanelen

Zonnepanelen: ze bieden heel wat voordelen, maar stijl is daar helaas vaak geen van. Tot op heden werden ze gecreëerd voor hun nut, zonder de esthetiek ervan in aanmerking te nemen. Gelukkig komt Amerikaans bedrijf Sistine Solar met een elegante oplossing: zonnepanelen in verschillende kleuren – naast zwart en blauw, dan. Want waarom zou je stijl moeten opofferen voor duurzaamheid? Bij Sistine Solar kun je je eigen wensen en voorkeuren doorgeven, waarop een adviseur je een voorstel doet, inclusief render van je huis. De SolarSkin-panelen worden vervolgens volledig op jouw maat ontworpen, zodat het ontwerp perfect bij jouw dak past.

Hoor de wind waait door de bomen

Hoezo lelijk en luid? Vanaf nu zijn windturbines stil en stijlvol. De oprichter van de Parijse startup New Wing, Jerôme Michaud-Larivière, heeft een nieuwe windturbine ontwikkeld: Wind Boom. Die ziet eruit als een boom, en dankzij de kleine en stille bladeren kun je al elektriciteit opwekken met een licht briesje vanaf 7 kilometer per uur!
De Wind Boom is duurzaam ontworpen, en de generatoren die op de bladeren zijn aangesloten worden beschermd in een omhulsel. Als één blad uitvalt – hoewel ze bestand zijn tegen felle weersomstandigheden – blijven de andere ‘bladeren’ wel gewoon werken.
 

Nieuwe ‘groene’ aanwinst in je tuin

En wat levert dat op? Een heel jaar lang kan de Wind Boom de elektrische autonomie van een vierkoppig gezin garanderen, 15 straatlantaarns voorzien van stroom of een elektrische auto 1.360 kilometer lang laten rijden. Met zijn kleine ontwerp past hij prima in je achtertuin, en het bedrijf is zelfs al bezig met het ontwikkelen van ‘gebladerte’ dat je kunt installeren op je dak of balkon. Voorlopig wordt de prijs van een Wind Boom geschat op € 29 500.
 
 
Auteur: Delphine Creemers – december 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.