De slaapkamer

Je slaapkamer klaarmaken voor de zomer: 3 tips

Zowel de meteorologische als astronomische zomer zijn onlangs begonnen. Hoewel we half mei al de eerste tropische dag hadden, is het overwegend gematigd qua temperatuur. Fijn, want hoewel veel mensen blij worden van een heerlijke zon kan het ook flink warm worden in huis gedurende het zomerseizoen. Dit is een van de zaken waardoor men in de zomer vaak wat minder of slechter slaapt. Hieronder vind je diverse tips voor een goede slaap. Hoe zorg ik voor een goede nachtrust tijdens een warme zomer?

1. Kies goed ventilerend beddengoed

Zodra de temperaturen (ook ’s nachts) oplopen, is het tijd het interieur van je slaapkamer eens onder de loep te nemen. Kijk daarbij vooral naar het beddengoed: je dekbed, kussen en bedlinnen. Dit bepaalt immers voor het overgrote deel de gevoelstemperatuur tijdens je nachtrust. Heb je het erg warm ’s nachts? Dan biedt ander beddengoed uitkomst in veel gevallen. Maar waar vind ik kwalitatief beddengoed? Dat doe je bijvoorbeeld bij Allnatura, de specialist op het geid van natuurlijk slapen en wonen. De hoogwaardige dekbedden van Allnatura van natuurlijke materialen zoals dons, veren, wol, biologisch katoen, hennep of lyocell houden je tijdens je slaap niet alleen koel en droog, maar zijn ook nog eens bijzonder ecologisch verantwoord.

Meer weten? Lees dan dit artikel met 4 handige tips voor het kopen van een dekbed.

2. Houd de lucht koel

Naast het kiezen van het juiste dekbed en kussen voor jou, is het ook erg belangrijk om de lucht in de slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Zorg allereerst dat er overdag geen zonlicht de ruimte invalt. Het beste is om zonlicht tegen te houden met behulp van screens of rolluilen. Heb je die niet? Sluit dan in ieder geval overdag de gordijnen. Sluit daarnaast overdag ook de ramen om warme lucht buiten te houden.

’s Avonds en ’s nachts is het vervolgens zaak om juist zoveel mogelijk frisse lucht in de slaapkamer te krijgen. Houd ’s nachts ventilatorroosters open, en zo mogelijk ook bovenluikjes of ramen. Zorg in die laatste gevallen wel dat een vliegenhor geplaatst is, anders heb je weer slapeloze nachten door vervelende muggen. Is het toch heel warm geworden in de kamer? Zorg dan voor koele lucht met een ventilator, luchtkoeler of airco.

3. Zorg voor een donkere slaapkamer

Het laatste punt tot slot dat je slaap sterk beïnvloedt, is het binnenvallende licht in de slaapkamer. Niet iedereen weet het of is zich er erg van bewust, maar ook de latere zonsondergangen hebben een negatieve invloed op onze nachtrust. Hoe dat zit? Zodra je ogen minder licht detecteren, maakt je lichaam meer melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je regelmatig en goed slaapt. Door minimaal een uur voor het slapen gaan de schemer al op te zoeken, en te zorgen voor een donkere slaapkamer (zodat je niet bij de vroege zonsopgang al wakker wordt) vergroot je de kans op een goede nachtrust. Vergeet ook niet gedurende die tijd beeldschermen te mijden.

Tot slot, voor het einde van de zomer alvast: de beste tips om je slaapkamer klaar te maken voor de herfst en winter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in