Kopen en verkopen

Je eerste huis kopen? Let op deze 3 dingen!

Op zoek gaan naar je eerste huis is een grote stap in je leven. Het kan zijn dat je net getrouwd bent en samen wilt wonen met je geliefde. Het kan ook zijn dat je gewoon een troef voor jezelf wilt hebben. Wat je reden ook is, je moet goed nadenken voordat je een huis gaat kopen. Als je niet goed nadenkt over je toekomstige huis, loop je het risico dat je niet het verkeerde huis koopt en bijvoorbeeld niet lekker in je schommelstoel kunt zitten. Om te beslissen of een huis bij je past of niet, moet je de staat van het huis en de omgeving eromheen controleren. Heb je een goed huis gevonden? Neem dan niet direct een beslissing. Denk eerst altijd goed na voordat je een huis koopt.

Controleer de staat van het huis en de buurt

Je moet eerst de staat van het huis controleren. Zijn er problemen? Kijk dan voor aanvang van je huurcontract of deze kunnen worden opgelost. Je moet goed kijken of de muren en vloeren van het huis vochtig of beschimmeld zijn. Als je daar tekenen van ziet, denk dan twee keer na voordat je het huis koopt. Het kan ook vervelend zijn om in een huis te wonen dat niet goed geïsoleerd is. Toch moet je niet alleen op de woning letten, maar ook op de buurt. Er kunnen onaangename buren zijn die anderen kunnen lastig vallen. Je wilt zeker niet dat ze je lastig vallen terwijl je geniet van je chaise longue. Is het geen fijne buurt? Dan is het misschien beter om ergens anders te gaan zoeken.

Neem je tijd en denk er goed over na

Laat je niet onder druk zetten om snel een huis te kopen. Ondanks dat de huurmarkt vaak snel beweegt, moet je helder en zonder twijfel denken. Goed nadenken geeft je vaak de mogelijkheid om al je vintage spullen zonder druk in te pakken terwijl je op zoek bent naar een huis. Je moet je niet laten haasten door de makelaar of eigenaar van het pand. Het kan zijn dat ze voor een bepaalde datum wil verkopen, maar als je er niet zeker van bent moet je dit niet doen. Je kunt vragen naar de beschikbare datum en de mate van flexibiliteit. Je moet ook weerstand bieden of onderhandelen als een datum niet bij je past.

Ontdek waarom de eigenaar wil verhuizen

Het is een goed idee om erachter te komen waarom de eigenaar het huis verkoopt. Mogelijk heeft de eigenaar geruime tijd in het pand gewoond voordat hij vertrok. Langdurig in een huis en buurt wonen kan betekenen dat het een goede locatie is om te wonen en dat het redelijk betaalbaar is. Als de eigenaar er maar een korte tijd heeft gewoond, komt dit misschien omdat het huis niet goed is of de buurt niet fijn is. Op zo'n plek wil je niet komen te wonen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in