De verhuisgids

Hoeveel kost een verhuis?

Heb je een nieuw huis gekocht en ga je binnenkort verhuizen? Vergeet dan niet dat ook bij een verhuis een bepaald budget komt kijken. Het kostenplaatje is vooral afhankelijk van hoeveel je zelf doet en voor welke klusjes je een verhuisfirma wilt inschakelen. Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare.be maakt de vergelijking en zet alle kosten op een rij.

De kosten van een verhuisfirma

Bij een verhuis komt heel wat kijken. Je spullen moeten veilig van je oude naar je nieuwe woning gebracht worden, je meubels moeten gedemonteerd en opnieuw gemonteerd worden en je moet met zware dozen sleuren. Heb je geen tijd of zin om dit allemaal zelf te doen? Dan kan je een verhuisfirma inschakelen om jouw verhuisdag vlot te laten verlopen. De kosten van een verhuisfirma worden beïnvloed door de volgende factoren:

  • Verhuiswagen inclusief één verhuizer: Een kleine verhuiswagen van 20m3 kost gemiddeld 60 euro per uur, terwijl een grotere verhuiswagen van 50m3 al snel 75 euro per uur kost. Hoeveel je zult betalen, hangt dus af van hoeveel spullen je moet verhuizen en in de verhuiswagen krijgen.
  • Aantal verhuizers: Hoe meer werk er is, hoe meer verhuizers je zal moeten inschakelen. Voor elke extra verhuizer betaal je gemiddeld 30 à 40 euro per uur.
  • Verhuisdiensten: Je spullen in- en uitpakken, je meubels monteren en demonteren, … Verhuisfirma’s bieden ook allerlei extraatjes aan om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Voor deze diensten moet je ongeveer 30 à 40 euro per uur rekenen.
  • Verhuisdag: Misschien moet je toch maar een dagje verlof vragen voor jouw verhuis. Op een weekdag verhuizen is namelijk goedkoper dan in het weekend. En wist je dat zelfs in de winter verhuizen goedkoper is dan in de zomer?
  • Afstand: Hoe verder je nieuwe en oude huis uit elkaar liggen, hoe meer je zal moeten betalen voor de extra kilometers die de verhuiswagen moet maken.
  • Parkeervergunning: Voor een vlot verloop, kan de verhuiswagen maar beter voor je woning parkeren. Bij jouw stad of gemeente kan je vaak voor enkele tientallen euro’s een parkeervergunning aanvragen, al verschilt het bedrag sterk van plaats tot plaats.
  • Verhuislift: Heb je grote of zware meubels die je moet verhuizen naar een verdieping? Dan zal je een verhuislift moeten huren, waarvoor je ongeveer 80 à 150 euro voor neertelt.

Alles op een rijtje gezet zie je dat het kostenplaatje van een verhuisfirma al snel kan oplopen. Hoewel het bedrag dus afhangt van verschillende factoren, kan je een schatting maken gebaseerd op jouw type woning: voor een appartement moet je gemiddeld 500 tot 900 uittrekken, voor een halfopen bebouwing 700 tot 1.100 euro en voor een vrijstaande woning eerder 1.000 tot 1.500 euro. Heb je wat extra budget nodig om de kosten van jouw verhuis te financieren? Vergelijk en vraag jouw persoonlijke lening aan in enkele klikken.

Bespaar door zelf te verhuizen

  • Verhuisdozen: Om al je spullen veilig te verhuizen, heb je enkele tientallen verhuisdozen nodig. Waarschijnlijk kan je er enkele gratis vinden in de supermarkt of bij je familie en vrienden, maar je kan verhuisdozen ook goedkoop (online) kopen. Vaak heb je voor enkele tientallen euro’s al een 50-tal exemplaren.
  • Bestelwagen huren: Om je dozen en meubels van je oude naar je nieuwe woning te brengen, zal je een bestelwagen moeten huren. Je betaalt een vaste prijs plus brandstofkosten voor bijvoorbeeld een halve dag, een weekdag, een week of een weekend. Ook de grootte van de wagen speelt mee in de prijs. Reken op een totaalprijs tussen de 60 en 150 euro, exclusief brandstof.
  • Parkeervergunning: Ook voor je gehuurde bestelwagen zal je een parkeerplaats aan jouw woning moeten reserveren. Afhankelijk van de gemeente of stad schommelt het bedrag tussen enkele euro’s of tientallen euro’s.
  • Verhuislift: Ook zelf heb je voor zware meubelstukken een verhuislift nodig om deze een verdieping hoger te krijgen. Je betaalt hiervoor ongeveer 80 à 150 euro.
  • Traktatie voor je helpers: Heb je jouw familie en vrienden ingeschakeld om jou te helpen verhuizen? Vergeet hen dan niet te trakteren op een hapje en drankje achteraf.

Zelf verhuizen brengt heel wat werk met zich mee, maar het helpt wel om het kostenplaatje stevig te drukken. Met onderstaande kosten moet je rekening houden als je zelf verhuist:

Met deze vergelijking zie je al snel dat je een hoop geld kan besparen door zelf te verhuizen. Afhankelijk van of je bijvoorbeeld al verhuisdozen hebt of een bestelwagen kan uitlenen bij vrienden, moet je voor een eigen verhuis vaak niet meer dan 250 à 500 neertellen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in