Zwembad

Hoe je jouw opzetzwembad winterklaar maakt

Het is tijd om de zomerpret op te bergen en het zwembad dicht te knopen voor de winter. Zelfs als je op een plek woont waar het zelden vriest en als je het zwembad niet gebruikt, kan je het zwembad maar beter afdekken en afsluiten voor de winter. Dit bespaart namelijk energie, water, vermindert de slijtage van de apparatuur en voorkomt kostbare schade door kou. In slechts 7 stappen kun je gemakkelijk jouw Intex opzetzwembad winterklaar maken.

Stap 1: Waterchemicaliën uitbalanceren

Het eerste wat je moet doen voordat je het zwembad winterklaar maakt, is ervoor zorgen dat de pH-waarde van het water tussen de 7.4 - 7.6 is en de alkaliteit 80-120 ppm is. Lage niveaus kunnen de binnenste zwembadfolie beschadigen en hoge niveaus kunnen leiden tot vieze aanslag. De calciumhardheid moet minstens 150 ppm zijn. Een goede watersamenstelling zorgt ervoor dat de winterchemicaliën zo effectief mogelijk werken.

Stap 2: Het zwembad schoonmaken

Stofzuig het zwembad of gebruik een zwembadreiniger. Als je geen zwembadstofzuigerslang en hebt, kun je een door een tuinslang aangedreven zwembadstofzuiger gebruiken om bladeren en afval te verwijderen. Borstel het zwembad met een goede zwembadborstel nog een aantal keer voor het afsluiten, om het filter te helpen de kleine deeltjes te verwijderen.

Let op: sluit geen zwembad met algenbloei. Overfilter, oversaneer en overcirculeer het water in de dagen en weken voor het sluiten om dit te algengroei te voorkomen tijdens de winter.

Stap 3: Chemicaliën toevoegen

Een winterkit of sluitkit is het beste voor het sluiten van een opzetzwembad. De vlotter maakt gegarandeerd geen vlekken op het zwembad, zoals chloordrijvers, en de afsluitingskits bevatten ook winteralgenverdelger, vlek- en kalkwerend middel, zwembadshock en een olieabsorberende spons. Deze zijn voor redelijke prijzen te krijgen.

Stap 4: Bedek het zwembad

Zodra het zwembad schoon en chemisch klaar is, is het tijd om het zwembad af te dekken. Gebruik een zwembadzeil van goede kwaliteit en controleer voor het installeren op gaten of andere openingen. Gebruik een luchtkussen onder de afdekking om de uitzetting van ijs op te vangen, de spanning op de afdekking te verminderen en de opwarming van het water in de lente te verminderen.

Stap 5: De hoogte van het water

Het zwembad heeft de steun van het water nodig tijdens de winter. Het is het beste voor bovengrondse zwembaden om grotendeels vol te zijn, of laat het net onder de opening staan.

Stap 6: Afvoer van de leidingen

Voor zwembadsystemen met leidingen vanaf de rand en naar de motor, hoef je alleen maar het zwembad af te sluiten met winterpluggen, en de slangen leeg te laten lopen. Ondergrondse leidingen kunnen uitgeblazen worden met een stofzuiger en daarna worden afgedopt, of je kan er niet-giftige antivries in doen.

Stap 7: Apparatuur leegmaken

Tap de pomp, filter en verwarmer af. Verwijder eenvoudig de pluggen op de bodem en alles loopt leeg. Bij patroon- of DE-filters moeten de elementen verwijderd en grondig gereinigd worden voordat ze worden opgeslagen. Kleine zwembadpompen en filtersystemen moeten worden losgekoppeld en indien mogelijk binnen worden opgeslagen.

Voor meer informatie kun je deskundig advies vragen bij Top zwembadshop om zeker te zijn dat jouw opzetzwembad klaar is voor de winter.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in