Nadenken over bouwen
Bouwwerken

Een bouwproject voorbereiden? 3 tips om chaos te voorkomen

Een bouwproject voorbereiden vereist heel wat tijd en aandacht van de betrokken partijen. Hoewel de projectontwikkelaar een idee uitwerkt en in gesprek gaat met partners, is dat nog maar het begin.

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je een beeld hebt van de bouwplaats, voordat je aan het project kunt beginnen? En de volgende vraag is: op welke manier blijft de bouwplaats een georganiseerde chaos? In deze blog geven we je een aantal tips.

1. De bouwplaats in beeld met renders

Om een beeld te krijgen van de indeling van de bouwplaats worden er vaak veel tekeningen gemaakt om een goede inschatting te maken van welke machines, materialen en mensen op welke plek bezig zijn met het bouwproject. Een tekening is echter een stilstaand geheel, terwijl mensen continu in beweging zijn om het project tot een succes te brengen. Om die reden is het handig om aan de slag te gaan met 3D renders, die een soort visualisaties zijn van de bouwplaats zodra het project opgestart wordt. Je kunt van tevoren aangeven welke machines, projecten en spullen waar komen te staan, waarna specialisten aan de slag gaan om in 3D een ontwerp te maken van de bouwplaats in actie.

2. De chaos organiseren met zelfbouwcontainers

Hoewel een render natuurlijk mooi is om zowel aan projectontwikkelaars als bouwvakkers te laten zien, zodat ze weten hoe de bouwplaats ingedeeld gaat worden, is dit geen zekerheid op succes. De bouwplaats kan immers alsnog een chaos worden, doordat mensen en spullen overal en nergens komen te staan. Met een zelfbouwcontainer kan dit probleem echter snel en eenvoudig opgelost worden. Dit is een container waarin allerlei bouwmaterialen en gereedschappen opgeslagen kunnen worden. Je hebt immers niet continu alle beschikbare gereedschappen op een bouwplaats nodig. Het kopen van een zeecontainer is bovendien makkelijk online te regelen, waardoor je in een handomdraai over handvatten beschikt om de chaos op de bouwplaats tijdig te kunnen organiseren. Deze kan je ook als metalen tuinberging kopen en gebruiken om extra opslag op te slaan.

3. Duidelijkheid over de taakverdeling

Wil je geen zelfbouwcontainer halen, maar ben je desondanks bang dat het bouwproject op een niet te overziene chaos gaat uitlopen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in de taakverdeling van de betrokken partijen en iemand in dienst te nemen die het geheel kan overzien. Door voorafgaand aan het project immers in kaart te brengen wie wat gaat doen en wie waar op welk moment mee bezig is, kun je voorkomen dat mensen zich gaan bemoeien met taken die niet voor hen zijn weggelegd of zich gaan vervelen, omdat ze niet helder hebben welke taak ze moeten uitvoeren. Ook dit voorkomt chaos en zorgt voor een gestroomlijnd proces.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in