Interieurarchitect
De woonkamer
Decoratie

Dit valt op bij trends voor meubilair

Weinig zaken zijn zo onderhevig aan veranderingen als de trends op het gebied van meubilair. Toch zijn er op dit moment bepaalde ontwikkelingen die duidelijk aangeven waar de behoeften liggen en hoe die veranderen. Wij hebben een blik geworpen op de digitale markt en we zien het volgende gebeuren bij de aanschaf van nieuwe meubelen of een compleet ander interieur.

Vijf trends van dit moment

Onderzoek bij relevante webwinkels geeft ons direct inzicht in de actuele mogelijkheden. Niet per se trends die tijdsgebonden zijn, maar wel die passen binnen de behoeften van de consument anno nu en waarbij oog is voor het milieu. Ook als ondernemer kan men hier zeker voordeel uit halen.

Het gebruik van natuurlijk materialen

Om te beginnen zien we duidelijk dat consumenten de voorkeur hebben voor het gebruik van natuurlijk materialen, waarbij zij synthetische stoffen dus meer links laten liggen. Hout is zo’n materiaal, dat bijzonder veelzijdig is. Zoals we verderop bespreken hoeft men daarbij niet in te leveren op het gebied van duurzaamheid. Populaire natuurlijk materialen, waarbij het milieu minimaal wordt belast, zijn rotan, bamboe en hout. Het gebruik van deze stoffen is niet nieuw en zeker ook niet verrassend. Ze geven immers een rustige uitstraling aan de woning. Daarnaast leeft de stof echt, waardoor het er in ieder individueel geval anders uit ziet.

Smart furniture

Smart furniture biedt een combinatie van gemak en milieuvriendelijkheid. Waar men vroeger gauw dacht aan een smart tv - met bijbehorende functies, kan er tegenwoordig van alles op het gebied van meubels. Dit biedt op de eerste plaats veel comfort. Naast tv’s zijn dus ook banken, en zelfs kasten, tegenwoordig voorzien van smart technieken en het staat zonder meer vast dat men zal blijven door ontwikkelen, waarbij steeds efficiënter gebruik wordt gemaakt van deze producten.

Multifunctioneel gebruik van de woning

Dat het thuiswerken de norm lijkt te zijn geworden blijkt ook het gebruik van meubilair in de woning. Waar we nu wel weer meer naar buiten kunnen, ziet het er naar uit dat werkgevers het thuiswerken definitief hebben ontdekt. Dit betekent dat woon-, slaap- en werkkamers ook een stuk multifunctioneler zijn. 

In de praktijk uit zich dit in het gebruik van schermen, het inrichten van kamers voor meerdere doeleinden, zoals zowel werk als ontspanning en het proberen om, kunstmatig, ruimtes te vergroten. Ook de buitenruimtes worden steeds meer betrokken bij binnen. Individuen zijn op zoek naar praktische oplossingen, om het bericht ‘huis’ letterlijk en figuurlijk steeds ruimer in te delen.

Duurzaamheid

De trend voor duurzaamheid is zeker niet nieuw, maar alle ontwikkelingen laten zien dat het belangrijk is en blijft. Niet alleen vindt men het belangrijk om duurzame meubels te kopen, waarbij het milieu het liefst geheel wordt ontlast, nieuwe spullen moeten ook gewoon lang meegaan. Recyclede materialen zijn hip, niet alleen voor banken en stoelen maar ook voor accessoires zoals lampen en bekledingen. Voor dat laatste worden nu vooral katoen en wol gebruikt.

Retrolook met bijbehorende kleuren

Als het gaat om kleuren en stijl, dan is de retrolook weer helemaal in. Wat het woninginterieur betreft reizen we dus een een beetje terug naar de jaren zeventig. Kenmerkende kleuren zijn daarbij donkerblauw, bruin en grijs. Het is opvallend dat er hier enigszins gebroken wordt met de less is more trend, want in dit decennium draaide het juist om bijzondere printjes en redelijk felle kleuren. Ook kenmerkend aan de retrostijl zijn de te gebruiken stoffen, waaronder velours en wol.

Ook qua uiterlijk maken de seventies een echte comeback. Denk aan het gebruik van de kenmerkende pootjes en bijpassende kunstwerken. Al met al kan de retrolook best druk worden, wat sommige kopers zal tegenstaan. Het is dan zaak om rustige kleuren zoals zwart, wit en grijs, te combineren met felle elementen.

Waar zijn de beste meubels te koop?

Ook meubels en andere accessoires worden tegenwoordig steeds meer digitaal verkocht. Dit kent eigenlijk alleen maar voordelen. Producten worden aan de deur geleverd, wat bij zware meubels ideaal is. Daarbij zijn de leveringskosten tegenwoordig laag en kan men eenvoudig prijzen op het internet op zoeken. In België zijn er dan ook tal van digitale winkels: grote ketens en kleine boetiekjes.

Een voorbeeld van een dergelijke keten is vidaXL. Daar vindt men op een vaste plek alle mogelijke meubels. Deze online winkel gaat uiteraard mee in de bovengenoemde trends en biedt producten binnen verschillende prijsklassen. Hier zijn dan ook echt alle denkbare producten te vinden: kasten, banken, tv-meubels, bedden en meer.

Hierboven is uit eengezet welke ontwikkelingen er in België zijn op het gebied van woontrends. Zaak dus om hier op in te spelen, waarbij de volgende kernwoorden de trends duidelijk samenvatten: duurzaamheid, retro en natuurlijke materialen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in