Vochtproblemen

Dit moet je doen in het geval van een lekkage

Heb je een lekkage geconstateerd bij jouw woning? Dan heeft dit vaak te maken met de staat van het dak. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je zo snel mogelijk actie kunt ondernemen als je de eerste constatering hebt gemaakt. Daarnaast is het verstandig om erachter te komen of je bepaalde reparaties zelf uit wilt voeren, maar ook of je de werkzaamheden over moet laten aan een professional. Je voorkomt hiermee dat er geen goede resultaten zijn en het dak binnen een korte tijd nieuwe problemen oplevert. Maar welke stappen moet je ondernemen? Hieronder staan een aantal zaken voor jou op een rij.

De oorzaak van de lekkage vinden

Bij een lekkage is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stappen onderneemt. Naarmate een lekkage verder doorgaat, kan het namelijk zorgen voor grotere problemen. Je moet daarom direct bekijken waar de problemen zich bevinden. Als eerste heb je hiervoor de mogelijkheid om zelf het onderzoek aan het dak uit te voeren. Ook staat een professional tot jouw beschikking, welke ervoor zorgt dat de staat van het dak direct in kaart is gebracht en je weet waar de lekkage zit. De professional kan daarnaast de benodigde reparaties op een rij zetten, zodat de werkzaamheden duidelijk zijn en je direct aan de slag kunt met de uitvoering.

De benodigde reparaties uitvoeren

Het uitvoeren van de reparaties bij een lekkage komt in een groot aantal varianten. Zo heb je in eerste instantie een eenvoudige reparatie, waarbij een extra bescherming bij het dak wordt aangebracht. Als de lekkages groter zijn dan verwacht, komen hier ook veel grotere reparaties bij kijken. Denk hierbij aan het vervangen van grote delen van het dak en de dakbedekking. Bij een plat dak kan ook de volledige dakbedekking vervangen worden. In dit geval is het altijd aan te raden dat je een professional inschakelt. Deze weet namelijk precies hoe alles efficiënt verloopt en zorgt er tevens voor dat de dakconstructie voor de rest intact blijft. Je voorkomt hiermee grotere kosten en hebt een resultaat waar je voor langere tijd van profiteert.

Het onderhoud

Om lekkages in de toekomst te voorkomen is het van belang dat je ook het benodigde onderhoud uitvoert. Dit onderhoud zorgt er namelijk voor dat er minder vuil achterblijft op het dak. Het vuil zorgt namelijk weer voor nieuwe lekkages en kan jou na verloop van tijd weer op nieuwe kosten jagen. Een professional kan jou altijd adviezen geven over het onderhoud en de schoonmaakwerkzaamheden, zodat het eenvoudiger is en jij niet lang bezig bent. Hoewel het onderhoud enige tijd kost, helpt het jou wel aan het behouden van een goed dak voor jouw woning en het voorkomen van hoge kosten in de toekomst.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in