Aanbevolen partners

All vac
Vochtproblemen

Maak komaf met lastige schimmel

Een koudebrug of vochtprobleem gehad? Dan heb je ongetwijfeld ook af te rekenen met schimmel. De zwarte vlekken ontsieren niet alleen de woning, maar zijn ook nefast voor de gezondheid. Verwijderen is dus de boodschap. Dat doe je liefst met een niet-giftige oplossing.
Voor een goed begrip: Je kunt de schimmel alleen definitief verwijderen wanneer je eerst de achterliggende oorzaak hebt verholpen. Is dat nog niet gebeurd, bekijk dan – indien nodig samen met een specialist – hoe je het probleem kunt oplossen. De oorzaak van schimmel is altijd een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een gunstige omgevingstemperatuur. Verlucht de woning daarom dagelijks wanneer je geen ventilatiesysteem hebt. Open zeker het raam na het douchen of het baden. Vermijd ook om was binnen te drogen en gebruik de dampkap correct tijdens het koken.
 
De volgende stap is de schimmel en de bijhorende vlekken te lijf gaan:

Zuurstofwater

Zuurstofwater is een goed middel tegen schimmel. Het product leent zich om op alle ondergronden toe te passen en het is niet giftig. Je vindt zuurstofwater in je supermarkt of bij de apotheek.
 

Toepassing:

Vul een waterverstuiver met onverdund zuurstofwater en verstuif de vloeistof over de te behandelen zone. Laat het product 20 minuten intrekken. Wrijf vervolgens over de behandelde oppervlakte met een oude doek of met een oude tandenborstel voor voegen. Spoel vervolgens het oppervlak met zuiver water en droog het op.

Tea tree olie

Tea tree is een natuurlijk fungicide. De essentiële olie is verkrijgbaar bij de apotheek of kruidenier. Het natuurproduct is bruikbaar op alle oppervlakken en is uiterst doeltreffend.
 

Toepassing:

Meng twee koffielepels tea tree olie met twee tassen water. Giet de mengeling in een verstuiver en verstuif ze over de te behandelen oppervlakte. De olie doodt de schimmel en heeft ook een preventieve werking.

Azijn

Klassieke azijn kun je gebruiken op grote schimmelvlekken en op eender welke ondergrond.
 

Toepassing:

Meng azijn met water in een 50-50 verhouding in een verstuiver. Besproei de te behandelen zone, wrijf stevig in, spoel de oppervlakte na met zuiver water en droog ze op.
 

Sodiumbicarbonaat

Een laatste efficiënte en natuurlijke vijand van vocht is sodiumbicarbonaat. Het product kan ook op iedere oppervlakte worden toegepast. 

Toepassing:

Verdun ¼ koffielepel sodiumbicarbonaat in twee tassen water. Breng de mengeling aan op de te behandelen oppervlakte en wrijf ze stevig in met een borstel. Spoel grondig en herhaal de behandeling.
Auteur: Vinciane Pinte

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in