Sanitair

Behandel hard water in huis met een waterverzachter

Heb je opgemerkt dat er kalkproblemen en/of hard water in je woning is? Dan ben je niet alleen. Gelukkig bestaan er een aantal oplossingen om dit probleem te bestrijden. Het gebruik van een waterverzachter kan de levensduur van je huishoudtoestellen drastisch verlengen. Maar welke types waterverzachters bestaan er en wat zijn de gangbare prijzen?

Wat heeft een waterverzachter u te bieden?

Een waterontharder is een toestel dat ervoor zorgt dat hard water wordt omgezet in zacht water. Wanneer een waterverzachter wordt geïnstalleerd kan de woning onmiddellijk gebruik maken van zacht water.

Het gebruik van een waterverzachter heeft een aantal voordelen voor je woning, zoals het oplossen van kalkproblemen, een langere levensduur van je toestellen garanderen en je energiefactuur drastisch laten dalen. Bovendien zijn waterverzachters ook nog eens milieuvriendelijk, wat zeker geen onbelangrijke criteria is.

Hoeveel kost een waterverzachter?

De kost van een waterverzachter zal afhangen van een aantal factoren waaronder: het type, de capaciteit en het onderhoud.

Het type zal ook de prijs beïnvloeden. Er bestaan namelijk twee types waaronder een mechanisch model en een elektronisch model. Het mechanische model is het goedkoopste. Hiernaast moet je de kost van de installateur ook in je hoofd houden.

Deze kost wordt door de installateur zelf bepaald. Hierbij komt ook de kost van het gekozen zout dat zal variëren tussen de 10 en 25 euro per kilogram. Toch mag je op een minimumbudget van 700 euro tellen. De meeste waterverzachters zullen een prijskaartje van 800 tot 2000 euro met zich meenemen.

Welke ontharder heeft u nodig?

Er bestaan verschillende soorten waterverzachters waaruit je kan kiezen. Het is van belang om 3 belangrijke criteria in het oog te houden bij het kiezen van je waterverzachter, nl. de zoutsoort, het besturingssysteem en de harstank.

Bij de zoutsoort kan je kiezen tussen zoutblokken of zouttabletten. Hierbij zijn zoutblokken duurder in de aankoop dan zouttabletten. Dit komt omdat de meeste zoutblokken via het aangenomen bedrijf worden verkocht. Daarentegen vind je zouttabletten bijna overal en in verschillende groottes, dat vaak tussen 10 en 25kg ligt.

Er zijn drie soorten besturingssystemen waaruit je kan kiezen bij een waterverzachter. Het tijdgestuurde besturingssysteem is het makkelijkste systeem, waarbij de regeneratie op vaste tijdstippen plaatsvindt. Dit brengt het nadeel met zich mee dat het systeem niet regenereert volgens het waterverbruik waardoor het hard water kan opleveren.

Het volumegestuurde besturingssysteem houdt rekening met het waterverbruik en regenereert op het niveau waarbij de harskorrels verzadigd zijn. Als laatste is er het intelligente volumegestuurde besturingssysteem waarbij het waterverbruik aan de hand van elektronica wordt geregistreerd. Dit laat de regeneraties zo vlot mogelijk verlopen.

Als laatste heb je de keuze van de harstank, waarbij er twee modellen zijn. De enkele harstank regenereert wanneer er geen water gevraagd wordt. Bij een duplex systeem is er steeds zacht water dankzij de dubbele harstank.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in