De slaapkamer

10 Belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een matras

Een goede nachtrust is essentieel voor onze algemene gezondheid en welzijn, een belangrijk onderdeel daarvan is het hebben van de juiste matras.

Het kiezen van de juiste matras kan echter een uitdagende taak zijn, gezien het grote aanbod op de markt en de verschillende voorkeuren en behoeften van individuen. Of je nu op zoek bent naar een matras voor jezelf, je partner of je gezin, er zijn verschillende belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

In deze blog zullen we 10 punten bespreken om rekening mee te houden bij het kopen van een matras, variërend van ondersteuning en comfort tot duurzaamheid en allergie vriendelijkheid.

Door deze punten in gedachten te houden en grondig onderzoek te verrichten, kun je de perfecte matras vinden die zorgt voor een goede nachtrust en een verkwikkende start van elke nieuwe dag.

1. Ondersteuning

Zorg ervoor dat de matras voldoende ondersteuning biedt aan je lichaam en je wervelkolom in een neutrale positie houdt.

Een te zachte matras kan ervoor zorgen dat je lichaam te ver wegzakt, terwijl een te stevig matras ongemak en druk op je wervelkolom kan veroorzaken. Het vinden van de juiste balans is cruciaal om comfort te ervaren. Probeer op verschillende slaaphoudingen op de matras te liggen, zoals je zij, rug en buik, en controleer of je ruggengraat in een rechte lijn ligt. Een kwalitatieve matras, zoals de Emma One, moet je wervelkolom in een neutrale positie houden, wat betekent dat het de natuurlijke kromming van je ruggengraat volgt, ongeacht je slaaphouding.

Een goede matras moet ook drukpunten zoals schouders, heupen en knieën verlichten. Wanneer je op je zij slaapt, moeten je schouders en heupen iets wegzakken in de matras, terwijl je ruggengraat in lijn blijft. Als je op je rug slaapt, moet je onderrug voldoende ondersteund worden zonder te veel door te zakken.

Veel matrasfabrikanten bieden een proefperiode aan waarin je de matras kunt uitproberen. Deze periode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het kan waardevol zijn om verschillende matrassen uit te proberen en professioneel advies in te winnen bij een beddenspeciaalzaak om een matras te vinden dat het beste aansluit bij jouw individuele behoeften. Onthoud dat een goede nachtrust van vitaal belang is voor je algemene welzijn, en het kiezen van de juiste matras kan daar een belangrijke rol in spelen.

2. Dikte

Let op de dikte van de matras, aangezien dit van invloed kan zijn op het comfort en de ondersteuning die het biedt.

Over het algemeen varieert de dikte van matrassen tussen de 15 en 40 centimeter. Er is echter geen universele "perfecte" dikte die voor iedereen geschikt is, omdat dit afhangt van individuele voorkeuren, lichaamsgewicht en slaapgewoonten.

Voor personen die graag op hun zij slapen of een hoger lichaamsgewicht hebben, kan een dikkere matras meer comfort bieden door betere drukverdeling en ondersteuning van de heupen en schouders. Een dikkere matras kan ook voordelig zijn voor mensen met pijnlijke gewrichten, omdat het extra demping en verzachting kan bieden.

Aan de andere kant kunnen mensen die graag steviger liggen, een dunne matras verkiezen. Een dunne matras kan ook handig zijn als je een verstelbaar bed hebt, omdat het gemakkelijker is om het bed omhoog en omlaag te brengen met een dunne matras.

3. Duurzaamheid

Controleer de kwaliteit van de matras en zorg ervoor dat deze duurzaam is en een lange levensduur heeft.

Duurzame matrassen maken vaak gebruik van hoogwaardige en milieuvriendelijke materialen, zoals biologisch katoen, natuurlijke latex of gecertificeerd schuim. Vermijd matrassen die chemicaliën of schadelijke stoffen bevatten, zoals vluchtige organische stoffen (VOS), ftalaten of formaldehyde. Ook hebben ze stevige naden en een robuuste rand ondersteuning. Controleer ook of de matras goede ventilatie en luchtstroom mogelijk maakt.

Certificeringen zoals CertiPUR-US, OEKO-TEX Standard 100 of GOTS (Global Organic Textile Standard) kunnen wijzen op de duurzaamheid en veiligheid van de matras.

4. Temperatuurregeling

Overweeg matrassen met temperatuur regulerende eigenschappen als je gevoelig bent voor temperatuur tijdens het slapen.

5. Bewegingsoverdracht

Als je een partner hebt, kies dan een matras die bewegingsoverdracht minimaliseert, zodat je niet gestoord wordt door hun bewegingen tijdens de slaap.

6. Allergieën

Als je last hebt van bepaalde allergieën zoals huisstofmijt, ga dan op zoek naar een matras die hypoallergeen is. Deze zijn bestand tegen huisstofmijt en andere allergenen.

7. Proefperiode en retourbeleid

Controleer of de verkoper een proefperiode en een flexibel retourbeleid biedt, zodat je de matras kunt uitproberen en terugsturen indien nodig.

8. Garantie

Controleer de garantieperiode van de matras en zorg ervoor dat je beschermd bent tegen fabricagefouten. Een langere garantieperiode kan aangeven dat de matras is ontworpen om lang mee te gaan en dus duurzamer is.

9. Prijs-kwaliteitverhouding

Vergelijk prijzen en kwaliteit tussen verschillende merken en modellen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

10. Klantenrecensies

Lees aandachtig de recensies van andere klanten om inzicht te krijgen in de ervaringen met de matras en het merk. Ook verenigingen zoals Test Aankoop kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. 

Testaankoop

Een goede vereniging die al heel wat onderzoekswerk voor je heeft gedaan is Test Aankoop. Zij verdedigen en vertegenwoordigen de consumentenbelangen in België.

Emma Matras werd hierin bijvoorbeeld bekroond door Test Aankoop en Product Van Het Jaar in 2023. Dit geeft al een mooie indicatie over de kwaliteit van dat product.

Korting tot 55% op je matras

Ga je voor een Emma matras? Dan geniet je tijdens de zomersolden van 2023 van kortingen tot 55%. Zo is een Emma Hybrid matras nu bv. € 359,55 in plaats van € 799..

Exclusieve kortingscode

Met de exclusieve kortingscode "HABITOS05" ontvang je tijdens de zomer aanbiedingen bij Emma tot 55% korting op je aankoop, plus een extra 5% korting met deze code.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in