Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Winsol
Veranda en terrasoverkapping

Terrasoverkapping: materialen en soorten

Als je dol bent op je tuin en je terras, maar ook op het gezellig samenzijn in de tuin, dan kan een terrasoverkapping een goede toevoeging zijn aan je woning. Hierdoor kan je altijd van je terras en je tuin genieten, ongeacht het weer. Een heerlijke brunch op zondagochtend in de lente, of een winterbarbecue in de sneeuw: met een terrasoverkapping maak je je dromen waar! Zelfs wanneer je je terras niet actief gebruikt, kan je terras dankzij de overkapping nog steeds dienst doen als opslagplaats voor je tuinmeubilair, fietsen, ...

Aluminium terrasoverkapping

Aluminium is een van de meest gekozen materialen voor het maken van een terrasoverkapping. Met overkappingen van aluminium profiteer je van een lange levensduur ondanks dat deze weinig onderhoud vereisen. Ze hebben een stoere uitstraling waarbij vooral de kleur zwart de trend is.

Houten terrasoverkapping

De keuze voor een houten terrasoverkapping zorgt ervoor dat je tuin en terras de luxueuze sfeer van het Engelse platteland uitademt. Hout is een relatief voordelige oplossing, maar kan op den duur wel verkleuren en kan gevoelig zijn voor schimmels en insecten.

Kunststof terrasoverkapping

Bij een terrasoverkapping uit kunststof denken we in de eerste plaats aan een overkapping van PVC. Het voordeel van PVC is dat het relatief goedkoop is en bovendien ook makkelijk bewerkt kan worden. Ondanks de lage prijs is PVC echter wel licht én sterk. Je kan ook gaan voor polycarbonaat. Dit is nog een stuk steviger en harder dan PVC. Bovendien heeft polycarbonaat ook een brandvertragende werking, terwijl PVC sneller zal smelten en dus gevaarlijk kan zijn. Het prijskaartje van polycarbonaat is hierdoor dan ook hoger dan PVC, maar gaat wel nóg langer mee.

Terrasoverkapping met een lamellendak

Een terrasoverkapping met een lamellendak heeft, zoals het woord zegt, een dak met aluminium lamellen. Dit zijn rijen latjes die je zelf kunt kantelen en soms ook volledig kunt wegschuiven. Het grote voordeel van dit dak is dat je de hoeveelheid lichtinval en zonnestralen zelf kan regelen. Voor nog meer comfort kan je gaan voor een overkapping met regensensoren, de lamellen zullen automatisch sluiten als het begint te regenen. Een van de nadelen is wel dat een lamellen overkapping doorgaans duurder is dan andere overkappingen.

Terrasoverkapping van glas

Een glazen overkapping heeft een glazen dak, terwijl de dragende constructie gemaakt is van hout of aluminium. Glas is een onderhoudsvriendelijk materiaal en kan je met vrijwel alle schoonmaakproducten reinigen, in tegenstelling tot hout of aluminium. Bovendien heeft glas ook een geluiddempende werking, in tegenstelling tot een kunststof overkapping, zal neerslag dus niet zo luid klinken. Een van de grote nadelen van een glazen overkapping is dat glas voldoende gelaagd moet zijn om veilig te zijn. Dit zal zorgen voor een zwaarder gewicht, waardoor een glazen overkapping duurder zal zijn dan een overkapping uit kunststof.

Terrasoverkapping met zijkanten

De zijkanten van je terrasoverkapping kunnen uit verschillende materialen bestaan.

1. Zijspie: een zijspie is een zijwand in de vorm van een driehoek die je in de bovenhoek van de overkapping plaatst. Dit houdt de wind tegen die via deze bovenhoek naar binnen komt.

2. Schuttingdelen: een schuttingdeel plaats je aan de zijkant van je overkapping aan de grond. Deze schutting kan dan volledig tot aan het dak gaan of halverwege stoppen.

3. Zijwanden of schuifwanden: zijwanden worden meestal gemaakt uit glas of kunststof. Dit zorgt ervoor dat je volledige lichtinval hebt, maar toch beschut zit. Het nadeel van zijwanden is dat ze vaak niet of beperkt open kunnen. Dit is dan ook de belangrijkste reden om te kiezen voor schuifwanden, deze kun je namelijk voor het grootste deel openzetten.

4. Screens of zonneschermen: screens zorgen ervoor dat je beschut zit bij slecht weer, maar bij mooi weer kan je deze oprollen. Ook kun je ze bevestigen met ritsen of zeilogen.

Terrasoverkapping volledig gesloten

Wil je het hele jaar door genieten van je terrasoverkapping, dan kies je best voor een gesloten terrasoverkapping. Deze overkappingen worden meestal gemaakt in glas, aluminium of hout.

Terrasoverkapping met koepels of lichtstraten

Voor de lichtkoepel kan je kiezen uit twee soorten materialen, afhankelijk van je budget. Je kan kiezen voor acrylaat, dit is een budgetvriendelijk materiaal. Of je kan kiezen voor polycarbonaat, wat zorgt voor een duurdere maar ook een sterkere lichtkoepel. Staat je overkapping in de buurt van bomen, kan je best kiezen voor een koepel uit polycarbonaat, aangezien deze wel tegen een stootje kan. Wanneer je het materiaal gekozen hebt, kies je voor een enkelwandige of dubbelwandige lichtkoepel. De dubbelwandige lichtkoepel is sterker, maar zal er ook voor zorgen dat er geen condensvorming is aan de binnenzijde van de koepel. Als laatste kies je de bijbehorende dakopstand, aangezien een lichtkoepel nooit rechtstreeks op het dak bevestigd wordt. Deze kan van hout, maar ook van PVC gemaakt worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in